De smaak van Nederland: podcastreeks

Van spruitjes tot sushi

Nederland telt ruim 200 verschillende nationaliteiten en nergens komt die enorme multiculturaliteit en diversiteit zo vredig en vanzelfsprekend samen als op ons bord. In de podcastreeks De smaak van Nederland - van spruitjes tot sushi verkennen we de eetcultuur in Nederland in al haar diversiteit. 

Hassnae Bouazza, bekend van haar culinaire columns in NRC, gaat aan de hand van kookboeken uit de kookboekencollectie van de KB in gesprek met historici Charlotte Kleyn en Anna Rademakers, kookboekenauteur Vanja van der Leeden, sterrenchef Soenil Bahadoer, Franse chefkok Alain Caron en culinair recensent Hiske Versprille. Van het typisch Nederlandse spruitje - is dat eigenlijk wel zo Nederlands - tot de smaakexplosie van de echte Japanse sushi en alles ertussenin. Een podcast om honger van te krijgen.

De smaak van Nederland #1: De historische keuken

Pistachenoten, komijn of haas met dadels. In Nederlandse historische kookboeken, zoals het Hollands of Neederlands kookboek uit 1724, zijn talloze ingrediënten en recepten te vinden die we niet meteen met de Hollandse keuken associëren. Anderzijds was onze vertrouwde tomaat begin 20e eeuw nog een vreemd product dat actief door de tuinbouwbranche gepromoot werd met slogans zoals 'Eet tomaten, ze zijn overheerlijk en gezond!'.

Waar komen al die verschillende invloeden in onze eetcultuur vandaan? In de eerste podcast van De smaak van Nederland - van spruitjes tot sushi nemen kookboekenexpert Charlotte Kleyn, bekend van haar boek Trek Eten onderweg - toen en nu, en KB-collectiespecialist Anna Rademakers je mee in de wereld van het culinair erfgoed.

Beluister #1: De historische keuken

De smaak van Nederland #2: De Indische en Indonesische keuken

Wist je dat elke regio in Indonesië zijn eigen smaken heeft? Dat de Indische keuken iets heel anders is dan de Indonesische? In de tweede podcast van de serie De smaak van Nederland - van spruitjes tot sushi vertelt Vanja van der Leeden, auteur van de culinaire bestseller Indorock, over de zoektocht naar haar Indonesische roots, de koloniale bijsmaak van Indische kookboeken, zoals het Groot nieuw volledig Oost-Indisch kookboek en waarom de rijsttafel volgens haar een uiting is van gebrek aan respect voor de Indonesische cultuur.

Beluister #2: De Indische en Indonesische keuken

De smaak van Nederland #3: De Franse keuken

Wat hebben de 17e-eeuwse Franse hofkok François de la Varenne en de beroemde chef Auguste Escoffier, schrijver van Le guide culinaire − in Nederland uitgebracht als De Keukengids − met elkaar gemeen? Ze hebben beiden met hun Franse recepten én gebruiken een stempel gedrukt op onze Nederlandse eetcultuur. Topchef en auteur van La Table de Caron, Alain Caron vertelt in de derde podcast van De smaak van Nederland - van spruitjes tot sushi over zijn fascinatie voor Escoffier, zijn avonturen in verschillende restaurants en zijn eigen interpretatie van de Franse keuken.

Beluister #3: De Franse keuken

De smaak van Nederland #4: De Surinaamse keuken

Waarom zijn er zo weinig Surinaamse kookboeken? Omdat in Suriname gekookt wordt vanuit het hart, zegt sterrenchef Soenil Bahadoer. Hij schreef zelf wel het kookboek Spicy Chef over de Surinaamse invloeden in zijn restaurant De Lindehof. In de vierde podcast van de reeks De smaak van Nederland - van spruitjes tot sushi, vertelt hij over de smaken uit zijn jeugd, hoe de wonderlijke mix van culturen die de Surinaamse keuken kenmerkt terugkomt in zijn recept voor rendang met gemberbier en hoe typisch Nederlandse bloemkool ook best soulfood kan zijn.

Beluister #4: De Surinaamse keuken

De smaak van Nederland #5: de hedendaagse keuken

In de vijfde en laatste podcast van De smaak van Nederland praat Hassnae Bouazza met culinair recensent Hiske Versprille over de hedendaagse keuken. Over golfbewegingen in kooktrends en het verschil tussen wat er in restaurants gegeten wordt en wat we thuis klaarmaken. En natuurlijk over kookboeken: waarom is het jaren-70-boekje Beroemde gerechten uit de wereldkeuken eigenlijk zo dun? En hoe komt ze aan die brandplekken op haar exemplaar van Happy Days met The Naked Chef?

Beluister #5: De hedendaagse keuken