Doelstelling van de STCN

De STCN beoogt als retrospectieve nationale bibliografie een volledig overzicht te geven van de Nederlandse boekproductie tot en met het jaar 1800. Daarmee wordt een omvangrijk en belangrijk deel van het nationaal en Europees erfgoed toegankelijk gemaakt. De STCN is bovendien een veel gebruikt instrument voor historisch onderzoek. Het bestand vormt tevens de basis voor grootschalige digitaliseringsprojecten.

 1. Nationale Bibliografie
  De STCN is 'de burgerlijke stand van het Nederlandse boek' tot 1800. Als nationale bibliografie geeft de STCN een volledig overzicht van alle in Nederland verschenen en alle in de Nederlandse taal gedrukte boeken. Op termijn zal de STCN samen met bibliografie├źn over de periode na 1800 de basis vormen voor een bestand waarin alle boeken van Nederland te vinden zijn.
 2. Erfgoed
  Boeken zijn cultuurdragers bij uitstek. Met de STCN-beschrijvingen wordt het bewaren, beheren en beschikbaar stellen van een groot en belangrijk stuk Nederlands en Europees cultuurhistorisch erfgoed mogelijk gemaakt.
 3. Wetenschappelijk instrument
  Dankzij geavanceerde zoekmogelijkheden en moderne beschrijftechnieken is het STCN-bestand een wetenschappelijk instrument voor elke vorm van historisch onderzoek.
 4. Metadata
  De metadata van de STCN worden steeds vaker gebruikt voor bijvoorbeeld onderzoek, verbeteren metadata andere instellingen en digitalisering. De volledige set is te vinden op data.bibliotheken.nl.