Mogelijkheden voor onderzoekers

Diensten en programma's die digitaal geesteswetenschappelijk onderzoek stimuleren in de databestanden van de KB.

In het gratis toegankelijke platform Delpher heeft de KB inmiddels meer dan elf miljoen pagina’s online (en doorzoekbaar) staan. Voor onderzoekers in de geesteswetenschappen vormen die kranten, boeken, tijdschriften en radiobulletins een gouden bron om te doorzoeken, te analyseren en te vergelijken. En er zijn nog meer databestanden.

Hebt u API's (application programming interfaces) nodig om die bestanden te onderzoeken? Of heeft u behoefte aan gespecialiseerde tools? Ons Digital Humanitiesteam wijst u graag de weg in onze digitale schatkist:

De diensten en programma's voor digital humanities

KB Dataservices

Voor kant-en-klare datasets of toegangsoplossingen op maat (API's) zijn er de KB Dataservices, met niet alleen Delpher, maar ook de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, de Staten-Generaal Digitaal en Middeleeuwse verluchte handschriften, om er maar enkele te noemen.

Het KB Lab

In het KB Lab staan open-source applicaties klaar die in combinatie met KB-databestanden kunnen worden ingezet. Deze tools zijn meestal ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers uit het veld, zoals de Researcher-in-residence. Voorbeelden van tools zijn n-gramviewers, en software voor named entity recognition.

Het KB Fellowship-programma

Jaarlijks nodigt de KB een gerenommeerde onderzoeker uit om als fellow onderzoek te doen in de collecties van de KB. Kijk op onze pagina KB-fellowship en zie welke onderzoekers al van dit programma gebruik hebben gemaakt.

Researcher-in-residence

Het programma Researcher-in-residence biedt jonge onderzoekers de kans om in de KB te werken aan een onderzoek waarbij ze gebruik maken van KB-data en digitale onderzoekstechnieken. De resultaten van die onderzoeken zijn terug te vinden in het KB Lab.

Congressen en bijeenkomsten

De KB organiseert regelmatig bijeenkomsten waar onderzoekers en KB-medewerkers hun ervaringen met de digitale bestanden kunnen delen en mogelijkheden kunnen onderzoeken om méér uit digitale data te halen. Een bijeenkomst was:

Meer over digital humanities in de KB

De ervaringen van de onderzoekers

Bekende onderzoekers als Marc van Oostendorp, Julia Noordegraaf en Els Stronks ontdekten al eerder de mogelijkheden van de KB en vertellen erover in deze YouTube-filmpjes: