Hoofd Corporate Communicatie

Wat ga je bij ons doen?

Als ervaren communicatiemanager werk je met je team aan het versterken van de identiteit van de nationale bibliotheek, intern en extern. Je zet je in om de missie van de KB breder gedragen te krijgen. De komende jaren staan in het teken van het verder ontwikkelen van de zichtbaarheid van de nationale bibliotheek met onder andere een nieuwe website en proactief persbeleid. Je bent een coachende leidinggevende die de professionele autonomie en wendbaarheid van het team vergroot. Je enthousiasme werkt aanstekelijk en met jouw ideeën verbreed je de blik van je team. Je bent een spin in het web die helpt om keuzes te maken, en iemand die ruimte creëert voor anderen zodat zij hun gestelde doelen kunnen behalen. Samenwerken zit je in het bloed. Je weet het overzicht te houden in uiteenlopende netwerken van bibliotheken, wetenschap en erfgoed en legt (onverwachte) dwarsverbanden. Je bent nieuwsgierig en ondernemend, toont ambitie en initiatief en schroomt niet om je onderbouwde mening te geven. Je hebt oog voor de belangen en posities van anderen, je hebt vermogen tot (zelf)reflectie en weet in korte tijd van idee naar plan van aanpak te komen.

Wie zijn wij?

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Middeleeuwse handschriften, de eerste Donald Duck, het laatste boek van Saskia Noort: in onze magazijnen vind je alles wat in en over Nederland verschijnt. Dat komt neer op zo’n 7 miljoen publicaties. Die bewaren we goed, zodat ook onze achterkleinkinderen er nog plezier van kunnen hebben. Maar we doen meer dan boeken verzamelen. Zo’n 4,5 miljoen Nederlanders gebruiken onze digitale diensten, waaronder de landelijke online Bibliotheek (tienduizenden e-books en duizenden luisterboeken) en Delpher (tientallen miljoenen gedigitaliseerde krantenpagina’s). We zijn er voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes, voor slechtzienden met aangepaste leesvormen en -voor iedereen die het nodig heeft - met hulp bij computeren of belastingzaken. Natuurlijk zetten we ook vol in op innovatie, samen met onze partners. Denk aan de inzet van artificial intelligence in openbare bibliotheken en evenementen rondom linked open data.

Kortom, bij de KB gebeurt meer dan je denkt. Samen met 500 collega’s werk je aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland.

Waar kom je bij ons werken?

De afdeling Corporate Communicatie bestaat uit 12 collega’s met verschillende disciplines zoals intern en extern communicatieadvies, persvoorlichting, online media en redactie. Het hoofd is een sparringpartner op directie- en managementniveau over vraagstukken op het snijvlak van communicatie en organisatie en werkt nauw samen met de sector Marketing & Diensten, die o.a. de marketing voor de online merken Delpher en online Bibliotheek doet. Als onderdeel van het management realiseer je de ambities van de KB. De algemeen directeur is je leidinggevende.

Wat bied jij?

 • Hbo- of wo-opleiding op het gebied van communicatie.
 • Actuele kennis van en een breed netwerk in het vakgebied communicatie.
 • Minimaal vijf jaar ervaring als leidinggevende, bij voorkeur in een netwerk- of publiek georiënteerde organisatie.
 • Ervaring in of affiniteit met het bibliotheek-, wetenschaps- of erfgoedwerkveld.
 • Ervaring met project-/programmamanagement.
 • Ervaring met pers, woordvoering en bij voorkeur ook crisismanagement.
 • Ervaring met online vernieuwing.

Wat bieden wij?

 • Een dienstverband voor 32-40 uur per week, in eerste instantie voor de periode van 1 jaar, met uitzicht op een vast dienstverband.
 • Een goed salaris tussen € 5.126,00 en € 6.243,00 bruto per maand (schaal 13) op basis van 40 uur, een dertiende maand (8,33%) en volledige vergoeding van je dagelijkse reiskosten.
 • Je bouwt pensioen op via het pensioenfonds ABP.
 • Een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket dat je deels zelf kunt samenstellen, waaronder het kopen en verkopen van vakantiedagen.
 • Een goede balans tussen werk en privé vinden wij belangrijk. Daarom kun je afspraken maken over flexibele werktijden, heb je veel vakantiedagen (42 dagen per jaar bij een volledige baan) en wordt ouderschapsverlof gedeeltelijk doorbetaald. In veel functies behoort ook thuiswerken tot de mogelijkheden.
 • Alle ruimte om te leren en je verder te ontwikkelen.
 • Een werkplek in hartje Den Haag op drie minuten lopen vanaf het Centraal Station.

Hebben we je interesse gewekt?

Klik op de solliciteerknop en stuur je cv en een motivatie waarom jij de ideale kandidaat bent voor de functie van ervaren communicatiemanager. Het vacaturenummer is 19-45-048. Om je alvast beter te leren kennen vragen we je om in je motivatiebrief drie belangrijke ontwikkelingen te noemen die jij in jouw vakgebied ziet.

Je kunt solliciteren t/m zondag 17 november 2019. Je krijgt z.s.m. een ontvangstbevestiging. De selectieprocedure bestaat uit twee gespreksrondes. De eerste ronde vindt plaats in de week van 25 november 2019. Als we je hiervoor uitnodigen, bellen we je tijdig op om een afspraak te maken. Als we je niet uitnodigen voor een gesprek, dan sturen we hierover z.s.m. een bericht. Als je doorgaat naar de tweede ronde kan een assessment of het uitwerken van een casus deel uitmaken van de procedure.

Wil je eerst meer weten? Bel dan met Pien Rommens, hoofd Corporate Communicatie a.i., tel. 06-22979296. Bel voor algemene vragen naar 06-21493839.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld