KB, nationale bibliotheek zoekt een Conservator digitale collecties

De KB zoekt een Conservator die ervoor zorgt dat de opbouw van onze digitale collecties optimaal aansluit op de behoeftes van onze (wetenschappelijke) gebruikers. Je werkt op academisch werk- en denkniveau en hebt als studierichting bij voorkeur een combinatie van informatica en geesteswetenschappen. Je weet hoe born digital content, zoals websites, e-boeken, e-nieuws, blogs, sociale media optimaal verzameld, bewaard en toegankelijk gemaakt kan worden. Je beheerst de methodieken om dit stapsgewijs te bereiken en kent de relevante standaarden en technieken. Daarbij ben je goed in staat om deze kennis te vertalen naar collectie-, informatie- en metadatabeleid of in te zetten om afgeleide datasets te laten creëren voor vernieuwend onderzoek. Je bent goed op de hoogte van technieken en methoden op het terrein van webarchivering, de Digital Humanities, Text and Data Mining (TDM) en Linked Data.

Wat ga je doen?

Je werkt in het team Collectiekennis van de afdeling Collecties. Het team Collectiekennis brengt op velerlei manieren de KB-collecties onder de aandacht van wetenschappers en het brede publiek en stimuleert en ondersteunt het gebruik ervan. Je beschikt als Conservator digitale collecties over alle inhoudelijke, technische en juridische kennis m.b.t. de digitale collecties van de KB en weet die, zowel mondeling als schriftelijk, op een enthousiaste manier uit te dragen. In de rol van Conservator digitale collecties vertaal je de wensen en technieken van bijvoorbeeld onderzoekers uit de Digital Humanities naar aanbevelingen voor opbouw en kwaliteit van de collectie. Je beschouwt daarbij de digitale collecties in de eerste plaats als onderzoekscorpora of datasets. Je doet dit in nauwe samenwerking met je collega-conservator digitale collecties, het Digital Humanities-team en de teams die zich binnen de KB bezighouden met webarchivering en duurzaamheidsvraagstukken. Daarnaast zorg je binnen jouw expertisegebied voor de opbouw en het onderhoud van diverse netwerken in het Nederlandse en internationale onderzoeksveld. Je neemt ook deel aan andere nationale en internationale netwerken van o.a. ministeries, collega-instellingen en contentleveranciers. Hierbij treed je binnen en buiten Nederland op als ambassadeur van de born digital collecties en in het bijzonder van de webcollectie. Je bent hierin tactvol, resultaatgericht en proactief.

Over ons

De KB, nationale bibliotheek, draagt vanuit de kracht van het geschreven woord bij aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland. Dat betekent dat je bij ons op veel verschillende terreinen je talenten kunt inzetten: van onderzoek in Digital Humanities tot marketingcampagnes voor de ‘vakantiebieb’. We werken voor wetenschap, erfgoed en openbare bibliotheken en kunnen altijd weer frisse ideeën gebruiken van mensen die hun schouders onder onze maatschappelijke taak willen zetten. Een baan bij de KB is kiezen voor een aantrekkelijke combinatie van veelzijdigheid en deskundigheid, traditie en pionierschap, zelfstandigheid en werken in teamverband en zeer goede arbeidsvoorwaarden, conform de CAO-onderzoekinstellingen (CAO-OI).

Wat bieden wij je?

Je krijgt een tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week, vooralsnog voor een periode van 1 jaar. Je salaris bedraagt tussen € 3.525,00 en € 4.848,00 (schaal 11) bruto per maand bij een volledige werkweek van 40 uur, afhankelijk van kennis en ervaring. Je dagelijkse reiskosten worden volledig vergoed en in december ontvang je een eindejaarsuitkering van 8,33%. We bieden een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket dat je deels zelf kunt samenstellen. Je hebt recht op 42 vakantiedagen per jaar (bij een volledige baan); een (nog) groter aantal vakantie-uren of een ‘fiets-privé’ behoren tot de keuzemogelijkheden. Werktijd kan flexibel worden ingevuld. Wij vinden persoonlijke ontwikkeling en scholing erg belangrijk, je krijgt alle ruimte om te leren en je verder te ontwikkelen.

Hebben we je interesse gewekt? Stuur je cv en een motivatie waarom jij de ideale kandidaat bent voor de functie van Conservator digitale collecties naar de sollicitatiemailbox o.v.v. ‘Conservator digitale collecties’. De sluitingsdatum van deze vacature is 16 oktober 2017. Wil je eerst meer weten? Stuur dan een e-mail naar Lucinda Jones (Hoofd Collecties), . Bel voor algemene vragen met de HRM Administratie, 070 314 04 05.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld