Stagiair(e) Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland: wij brengen mensen en informatie samen. Onze kernwaarden zijn: toegankelijkheid, duurzaamheid, innovatie en samenwerking. Wij bieden iedereen, overal, toegang tot alles wat in en over Nederland is gepubliceerd.

De organisatie

De afdeling Digitalisering van de Koninklijke Bibliotheek is onder andere verantwoordelijk voor de productie- en redactionele taken van de dienst DBNL, de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren. De DBNL heeft doorlopend ruimte voor stagiair(e)s. Zij kunnen een bijdrage leveren aan de inhoud van de DBNL via het uitvoeren van alle binnen de redactie voorkomende werkzaamheden. Stage-afspraken kunnen veelal worden afgestemd op de behoefte van de stagiair(e) en/of zijn opleiding.

Taken

De werkzaamheden zijn redactioneel van aard. De stagiair(e) zal kennismaken met alle facetten van het digitaliseren, ontsluiten en op de website plaatsen van teksten. Dit houdt in het bijwerken van databases, het verrichten van documentanalyses, het werken met XML en daarvan afgeleide formaten. Het gehele digitaliseringsproces – van boek tot webtekst – zal daarbij worden doorlopen. Ook zal de stagiair(e) worden ingezet bij datacuratie- en onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast zal de stagiair(e) een bijdrage leveren aan een van de hieronder genoemde projecten en aandachtsgebieden: * Regionale thema’s: Friesland, Suriname, Limburg, Zuid-Afrika * Inhoudelijke thema’s: de Vlaamse letterkunde, jeugdliteratuur, theater, literaire tijdschriften, taalkunde, moderne romans * Onderzoeksthema’s: optimalisering navigatiestructuur en zoekfunctionaliteit * Concrete deelproducten van de DBNL: auteurswebsites, het Algemeen Letterkundig Lexicon In overleg met de stagebegeleider van de universiteit kan een inhoudelijke opdracht in de stage worden verwerkt.

Wat vragen wij?

  • Bachelor werk- en denkniveau, stages op masterniveau behoren tot de mogelijkheden
  • Interesse in taal- en letterkunde
  • Interesse in digitalisering
  • Nauwkeurigheid
  • Zelfstandige werkhouding, wel passend binnen een team

Wat bieden wij?

Een stageplaats van minimaal 300 uur, te verdelen over drie tot vier dagen per week. Bij de stage hoort een stage- en reiskostenvergoeding. De bedrijfscultuur bij de KB kenmerkt zich door flexibiliteit. Binnen bepaalde marges heb je de vrijheid om zelf je werktijden te bepalen.

Reageren?

Meer weten? Neem contact op met Michel de Gruijter, bureauredactie DBNL, tel. 070-314 09 24. Reageren kan door een motivatie en CV te mailen aan .