Stagiair(e) Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland: wij brengen mensen en informatie samen. Onze kernwaarden zijn: toegankelijkheid, duurzaamheid, innovatie en samenwerking. Wij bieden iedereen, overal, toegang tot alles wat in en over Nederland is gepubliceerd.

De organisatie

De afdeling Digitalisering & Documentverwerking van de Koninklijke Bibliotheek is onder andere verantwoordelijk voor de productie- en redactionele taken van de dienst DBNL, de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren. De DBNL heeft driemaal per jaar ruimte voor stagiair(e)s. Zij kunnen een bijdrage leveren aan de inhoud van de DBNL via het uitvoeren van bijna alle binnen de redactie voorkomende werkzaamheden. Stage-afspraken kunnen veelal worden afgestemd op de behoefte van de stagiair(e) en/of zijn opleiding.

Taken

De werkzaamheden zijn bureauredactioneel van aard. Dat betekent dat de stagiair(e) zal kennismaken met alle facetten van het digitaliseren, ontsluiten en op de website plaatsen van bestaande, literaire teksten. Hieronder valt o.a. het bijwerken van databases, het verrichten van documentanalyses, het werken met XML en daarvan afgeleide formaten. Het gehele digitaliseringsproces – van boek tot digitale editie – zal daarbij worden doorlopen. Ook zal de stagiair(e) worden ingezet bij datacuratie- en onderhoudswerkzaamheden.

In overleg met de stagebegeleider van de universiteit kan een inhoudelijke opdracht in de stage worden verwerkt.

Afhankelijk van de actualiteit kan de stagiair(e) een bureauredactionele bijdrage leveren aan een specifiek aandachtsgebied, zoals het Algemeen Letterkundig Lexicon, Vlaamse letterkunde, taalkunde, jeugdliteratuur, literaire tijdschriften of Zuid-Afrikaanse literatuur.

Wat vragen wij?

  • Bachelor werk- en denkniveau, stages op masterniveau behoren tot de mogelijkheden
  • Interesse in taal- en letterkunde
  • Interesse in digitalisering
  • Nauwkeurigheid
  • Zelfstandige werkhouding, wel passend binnen een team
  • Beheersing van de Nederlandse taal (minimaal C1-niveau)

Wat bieden wij?

Een stageplaats van minimaal 300 uur, te verdelen over drie tot vier dagen per week. Bij de stage hoort een stagevergoeding voor stagiairs verbonden aan een opleiding en eventueel een reiskostenvergoeding.
De bedrijfscultuur bij de KB kenmerkt zich door flexibiliteit. Binnen bepaalde marges heb je de vrijheid om zelf je werktijden te bepalen.

Reageren?

Meer weten? Neem contact op met Michel de Gruijter, coördinator redactie DBNL, tel. 070-314 09 24. Reageren kan door een motivatie en CV te mailen aan Michel de Gruijter. Per stageperiode is ruimte voor 1 of 2 stagiair(e)s.

Stageperiode / deadline voor het zenden van motivatie en CV

  • januari t/m april / 25 oktober
  • mei t/m augustus/ 25 februari
  • september t/m december/ 10 mei

Het precieze begin en einde van de stageperiode stellen we in overleg vast.