Stagiair(e) STCN in Rome

Het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR) is het oudste en grootste van de Nederlandse Wetenschappelijke Instituten in het Buitenland (NWIB). Het Instituut organiseert cursussen voor studenten van alle niveaus en opleidingen, en het stelt beurzen en onderdak in Rome ter beschikking aan excellente studenten en onderzoekers in verschillende disciplines.

De Koninklijke Bibliotheek is de nationale bibliotheek van Nederland: vanuit de kracht van het geschreven woord dragen we bij aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland. We doen dat op een open, vernieuwende, verbindende en betrouwbare manier. Wij bieden iedereen, overal, toegang tot alles wat in en over Nederland is gepubliceerd.

De stage

De stage wordt aangeboden door het KNIR in samenwerking met de afdelingen Collecties en Documentverwerking van de KB en betreft de Short-Title Catalogue Netherlands (STCN), de nationale bibliografie van het gedrukte boek in Nederland tot aan 1801. Aan deze bibliografie wordt al decennialang gewerkt. De meeste boeken tot aan 1801 in grote en kleinere openbare collecties in Nederland en uit enkele belangrijke bibliotheken in het buitenland zijn inmiddels in het systeem beschreven. Maar in het buitenland is nog veel onbeschreven Nederlands materiaal te vinden. Ook in vele bibliotheken in Rome bevatten veel Nederlandse oude drukken, waarvan een aantal nog niet voorkomt in de STCN. Het is de bedoeling dat ook deze opgenomen worden.

Taken

Je gaat als stagiair(e) in een of twee bibliotheken in Rome op zoek naar boeken die vóór 1801 in Nederland gedrukt zijn en nog niet beschreven zijn in de STCN. Daartoe doorzoek je catalogi van de desbetreffende bibliotheek en vergelijkt de titels die je vindt met de STCN. Je noteert ontbrekende titels en maakt daar in overleg met de STCN beschrijvingen van en enkele foto’s van de belangrijke pagina’s. Onderdeel van de stage is een gedegen inleiding in de STCN op de KB in Den Haag. Na twee weken vertrek je naar Rome om daar twee maanden onderzoek te doen. Tijdens je stage verblijf je in het KNIR. Ten slotte kom je terug op de KB om je werkzaamheden af te ronden en je stageverslag te schrijven.

Persoonlijk profiel en kennisniveau

Je bent een gevorderde letterenstudent, bij voorkeur MA, met specialisatie Boekwetenschap, aan een van de NWIB universiteiten (de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht, de Universiteit Leiden, de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam). Je hebt affiniteit met en kennis van het beschrijven van oude drukken, analytische bibliografie en een basale kennis van het Latijn. Kennis van het Italiaans is niet noodzakelijk maar strekt tot aanbeveling. Daarnaast ben je een zelfstandige en nauwkeurige werker. En je hebt affiniteit met het werken met databases. Tot slot moet je minimaal 480 uur beschikbaar zijn, dat wil zeggen 3 maanden fulltime.

Wij bieden

Je wordt ingewerkt in de STCN door medewerkers van de STCN. In Rome word je begeleid door een medewerker van het KNIR. Je werkt mee aan een belangrijke nationale database die steeds vaker gebruikt wordt binnen de Digital Humanities. Je doet ervaring op met diverse werkzaamheden in een wetenschappelijke bibliotheek. Je verblijft op het KNIR in Rome en krijgt een stagevergoeding van de KB. Reizen binnen Nederland worden volledig vergoed.

Informatie en aanmelden: via de KNIR website , uiterlijk op 1 februari 2019. Wil je meer informatie? Bel met Marieke van Delft, conservator Oude Drukken (070-3140329) of stuur een mailbericht naar