(Afstudeer)stage data science

Wil je alles wat je ooit leerde in de praktijk toepassen tijdens jouw afstudeerstage? Kom jouw wilde ideeën en frisse blik delen met de KB. Binnen ons Digitale Duurzame Toegang-team tel je echt als collega mee. Ook krijg je hier alle ruimte als universitair/hbo+-stagiair afstudeerstage. En doorgroeimogelijkheden voor na jouw stage? Ook die zijn er bij de KB. Waar wacht je nog op?

“Alle dingen die ik eerder alleen in boeken en van docenten hoorde worden bij de KB in de praktijk toegepast.”

Damani 

Ontdek het samen met de KB in Den Haag
Pak jij ze? De vele mogelijkheden die er liggen om bij dé nationale bibliotheek van Nederland zelfstandig te werken aan jouw afstudeerproject? Bij ons zet je flinke stappen in de ontwikkeling tot een ware data scientist-professional. De KB en andere instellingen bewaren data in diverse bestandsformaten, waarvan sommige bedreigd worden. De KB is betrokken bij het Preservation Watch-onderzoek van het Netwerk Digitaal Erfgoed, gericht op het monitoren van verouderende bestandsformaten. Dit omvat het analyseren van digitale collecties met geavanceerde statistische technieken om de levensduur van formaten zoals PDF en Word te bepalen. Voor meer informatie kun je de blogs van Rein van 't Veer lezen.  Aan jou om bij de implementatie statistische innovatieve technieken te gebruiken. Zo pas je alles wat je tot nu toe leerde in de praktijk toe als je: 

 • helpt bij de implementatie van statistische innovatieve technieken.
 • een professioneel statistisch advies omzet in een werkende analysesoftware.
 • meedenkt om het advies verder uit te werken en te verbeteren.
 • meewerkt aan een innovatieve opdracht, die voor het eerst op deze manier uitgevoerd wordt! Dus samen denken is de boodschap.

We rekenen op jou van circa september 2024 tot en met circa april 2025. Het aantal uren kan in onderling overleg bepaald worden. De start- en einddatum zijn ook onderling verder af te spreken.

Ben jij de stagiair die wij zoeken? 
We omarmen de verschillen van al onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen een team sterker maken. Daarom zijn we benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw talent om nieuwe dingen te ontdekken en/of nieuwe puzzels op te lossen? Die je combineert met zelfstandigheid? Klinkt goed. Voor deze afstudeerstage zien we ook graag dat jij: 

 • een wo/hbo-studie bij voorkeur in de richting informatiekunde, informatica, statistical science, data science of vergelijkbaar.
 • bij voorkeur gedetailleerde bekendheid hebt met de Python omgeving
 • uitmuntend begrip van basisconcepten van onderzoeksstatistiek, zoals standaardfouten en betrouwbaarheidsintervallen.
 • begrip hebt van statistische mechanismen zoals bootstrapping en (vergelijking en toetsing van) niet-lineaire en categorische voorspellingsmodellen (zoals de familie van generalized linear models).                                 

Kies jij voor de KB?
Dan kies je voor een innovatieve stageplek waar je jezelf op meerdere fronten flink kan ontwikkelen. Daarbij kun je ook rekenen op onder andere: 

 • een bruto stagevergoeding van € 635,00 per maand (bij een stage van 40 uur per week). 
 • 100% vergoeding van jouw OV-kosten. Handig want jouw stageplek ligt op 3 minuten lopen vanaf het Centraal Station in hartje Den Haag.
 • deelname aan kennissessies. Voor én door onze KB-collega’s.
 • thuiswerkmogelijkheden waarbij je een laptop in bruikleen krijgt.
 • 1-op-1-begeleiding van jouw stagebegeleider Sam Alloing.

Hoe is het om bij de KB te werken?
De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s en onze netwerkpartners zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. Onze stagiairs helpen ons om met hun frisse blik en vernieuwende inzichten nog beter te worden. Waarmee verras jij ons?

Heb je nog vragen?
Kom maar op. Je kunt jouw vragen direct stellen aan Sam Alloing, Digital Preservation Officer via @email

Reageer op deze afstudeerstage bij de KB

 • reageer vóór 1 augustus 2024 via @email en vertel ons waarom je deze stage ziet zitten. We zijn benieuwd naar jouw plannen voor je stagetijd bij de KB. 
 • heb je ons overtuigd met jouw motivatie en ideeën? Dan spreken we graag met je af. Lukt een gesprek op locatie niet dan ontmoeten we elkaar digitaal. Als we geen stageplek voor je hebben, ontvang je een e-mail waarin we ‘jammer maar helaas’ zeggen.
 • tijdens de procedure bewaren we je gegevens. Lees meer hierover in onze privacyverklaring sollicitanten.