Actueel: Weekend van de wetenschap in de KB

Op 7 en 8 oktober is het Weekend van de Wetenschap. In de KB kunt u op 7 oktober een aantal activiteiten bezoeken:

Boeken en beestjes - presentatie

De KB bewaart 115 kilometer aan boeken, kranten en tijdschriften: alles wat er in en over Nederland wordt gepubliceerd. Om ervoor te zorgen dat de generaties na ons ook nog van dit culturele erfgoed kunnen genieten, gaat de KB de strijd aan met erfgoedeters die schade aan de collectie kunnen veroorzaken.

In de presentatie laten KB-restauratoren zien hoe de medewerkers van de KB dat doen. Welke preventieve acties ondernemen ze om erfgoedeters zoals zilvervissen, houtwormen en Aspergillus Niger uit de magazijnen te weren? En hoe komen ze erachter om welke insecten en schimmels het gaat? Deze worden tijdens de presentatie (letterlijk) onder de loep genomen.

Aanmelden

7 oktober 12.00 tot 12.45 en 13.00 tot 13.45. Wilt u zich aanmelden?

Wat is digital humanities? - presentatie

Geesteswetenschappers gebruiken de gedigitaliseerde collectie van de KB om onderzoek te doen. Zo zijn ze in staat om niet honderd kranten te analyseren, maar honderdduizend. Hoe doen ze dit? En wat betekent dit voor bibliotheken? KB onderzoeker Martijn Kleppe geeft een inkijkje in de toekomst van zoeken in de bibliotheek.

Programma en locatie
Martijn Kleppe geeft om 11:00 uur een lezing. (Helaas is de presentatie van 14:00 uur komen te vervallen)
Zie ook de blog van Thomas Smits over zijn onderzoek.

KB Lab
Tools en data in het KB Lab
Een kudde olifanten valt een trein aan

De Hollandsche Illustratie, no. 12 (1867) (eigen collectie)

Rondleiding door de KB

De rondleiding door de Koninklijke Bibliotheek duurt ongeveer een uur en brengt je langs de leeszalen, de microfilmruimte, de leeszaal Bijzondere Collecties, de magazijnen en de tentoonstelling Topstukken. Tijdens de rondleiding gaan er deuren voor je open die normaal voor bezoekers gesloten blijven.

Aanmelden
De rondleiding is inmiddels volgeboekt.