Bijzondere oude drukken

Op deze pagina zetten we Marieke van Delft in het zonnetje. Marieke was vanaf 2004 conservator Gedrukte werken tot 1800 - in de volksmond 'Oude drukken' - bij de KB. Ze kwam in 1978 bij de KB werken, bij de Centrale Catalogus, de (kaart-)catalogus van alle boeken in grote bibliotheken in Nederland. Al snel belandde ze bij de afdeling Oude Drukken en daarna bij Bijzondere Collecties. In haar loopbaan van meer dan 42 jaar is ze een specialist geworden op het gebied van de KB-collectie en met name die oude gedrukte boeken. Op 16 maart 2021 gaat ze met welverdiend pensioen.

Mariekes verdiensten zijn talrijk. Ze kocht belangrijke werken aan, was coördinator van de nationale bibliografie van het gedrukte boek t/m 1800 (de STCN), deed promotie-onderzoek en gaf talloze presentaties, interviews en colleges. De laatste jaren maakte ze in samenwerking met uitgeverij Lannoo een aantal facsimiles van belangrijke boeken uit KB-bezit.

Aandacht vragen voor de collectie was wat Marieke het liefste deed. Dat kon in de vorm van een artikel zijn, een blog of een presentatie, maar ook een radio- of televisie-optreden. Op deze pagina’s vind je een overzicht van haar belangrijke aanwinsten, media-optredens, presentaties, blogs en meer. Marieke, dank je wel!