Vrouwen in tekst

In de Expositie Topstukken zijn veertig bijzondere vrouwen uitgelicht. Van of over een aantal van deze vrouwen zijn online werken te vinden in Delpher en DBNL. Een selectie:

Het verhaal van Jeanne d'Arc

Het bijzondere verhaal van Jeanne d’Arc heeft vele schrijvers geïnspireerd. De jonge vrouw speelde in de vijftiende eeuw een beslissende rol tijdens de 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Ze eindigde op negentienjarige leeftijd al op de brandstapel. In de expositie is een strip te zien waarop Jeanne in haar mannelijke vermomming fier op een paard zit. Delpher bevat verschillende boeken die haar verhaal vertellen.

Gedichten van Anna Roemers Visscher

Anna Roemers Visscher (1584-1652) was de oudste dochter van de Amsterdamse koopman-dichter Roemer Visscher. Tijdens haar jeugd kreeg ze een brede opleiding. Ze blonk uit in muziek, dichtkunst, kalligrafie en de graveerkunst. In Delpher is een bundel met haar gedichten te vinden, uitgegeven in 1925 door Nicolaas Beets.

Brieven van Belle van Zuylen

‘Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid’ schreef Belle van Zuylen (1740-1805) aan de Schotse schrijver James Boswell. Belle werd dankzij haar vrije opvoeding een belangrijke auteur uit de Verlichting. Ze schreef uitsluitend in het Frans, waardoor haar novellen, pamfletten en brieven in Nederland weinig aandacht kregen. In DBNL is de uitgave Rebels en beminnelijk met brieven van haar te vinden.

Briefroman van Betje Wolff en Aagje Deken

'Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart' is een briefroman uit 1782 van Betje Wolff en Aagje Deken. Betje Wolff stond model voor een van de personages. Zij liep op haar zeventiende weg met een arme militair, trouwde vier jaar later met de 31 jaar oudere dominee Wolff en ging na diens dood samenwonen met de Amsterdamse dichteres Aagje Deken. De briefroman is in een uitgave uit 1919 te vinden in Delpher.

Jonge-meisjesromans van Sanne van Havelte

Sanne van Havelte, pseudoniem van Suzanna van Hamersvelt (1889-1968) stuurde in 1933 kopij naar een uitgever. Vanaf dat moment begon haar succesvolle carrière. In haar jonge-meisjesromans keren vaak dezelfde personages terug. Wie een bijrol had in het ene boek was de hoofdpersoon van het volgende. De verhalen hebben een moraal maar niet al te nadrukkelijk. En ze lopen altijd goed af. In Delpher is Het Complot te vinden.

Assepoester

Assepoester is gebaseerd op een oud volkssprookje. Het verhaal zoals wij dat kennen is van de Fransman Charles Perrault. Diens sprookjesboek ‘Sprookjes van Moeder de Gans’ verscheen voor het eerst in 1697 en werd daarna vaak herdrukt, vertaald en bewerkt. De gebroeders Grimm tekenden het sprookje in de 19de eeuw op. Het aantal uitgaven door de tijd heen is eindeloos.

In Delper is een mooie uitgave van Assepoester te vinden uit 1937 met ‘kleurenplaten’ van Rie Cramer.

Kookboeken van Martine Wittop Koning

Martine Wittop Koning bepaalde lange tijd wat er bij Nederlandse gezinnen op tafel kwam. Ze was bekend om haar recepten voor eenvoudige doch voedzame gezinsmaaltijden. Ze schreef ook over voedingsleer en diëten en tijdens WOI maakte ze het boekje Warmte bewaren, besparing van gas en brandstof bij spijsbereiding.

Ook in DBNL