Den Haag, Gemeentearchief

In het Haagse stadhuis bevindt zich het Haags Gemeentearchief (HGA), dat in 2009 zijn 125-jarig bestaan vierde. Het archief beheert archieven, een verzameling beeld- en geluidsmateriaal en een bibliotheek. De bibliotheek bezit ongeveer 90.000 boeken, brochures, periodieken en ander drukwerk, zoals affiches, bladmuziek of reclamefolders, die van betekenis zijn voor de geschiedenis en plaatsbeschrijving van Den Haag inclusief Scheveningen en Loosduinen. Ook is er de nodige informatie voor het wetenschappelijk bedrijven van stadsgeschiedenis of het functioneren van het Archief als het centrale, en voor iedereen toegankelijke geheugen van de gemeente Den Haag. Van het boekenbezit is c. 15% van vóór 1800. Hierin zijn hele collecties ondergebracht, zoals die van het 18e-eeuwse stadsbestuur en daarnaast is er nog de niet-geïntegreerde medische bibliotheek De Cocq uit de vroege achttiende eeuw.

Van 1999 tot 2007 beschreven medewerkers van de bibliotheek, het laatste jaar bijgestaan door Erik Geleijns van de STCN, de collectie Nederlandse oude drukken van het HGA. In die periode verwerkte de STCN ruim 7500 titels.

Deze webtentoonstelling werd gemaakt door HGA-medewerkers Henk Eijssens, Nicolette Faber-Wittenberg,Corien Glaudemans, Paul Kempff, Ed Krabbendam, Wilna Louwrier, Behrang Mousavi, Phil Swenker, Jan van Wandelen, Hans Zwaanwijk en ex-collega Kees Berg.