STCN-rommelpot. Een selectie uit de database

In deze webexpo vindt u een selectie uit de STCN-database. Op dit moment (mei 2017) zitten er ruim 209.000 boekbeschrijvingen in de database, maar daar komen nog bijna dagelijks nieuwe titels bij.

Veel STCN-beschrijvingen zijn gebaseerd op meerdere exemplaren van een werk, maar vele duizenden boeken zijn beschreven aan de hand van slechts een exemplaar. Nu is de STCN nog niet in alle bibliotheken van de wereld geweest, dus zo'n uniek exemplaar hoeft helemaal niet 'echt' uniek te zijn en de beschrijving kan, bij wijze van spreken, morgen weer aangevuld worden met een tweede exemplaar.

Niet alleen in Nederland vinden we nieuw materiaal, ook in het buitenland is regelmatig een aanwinst voor de database te vinden. Zo zijn er in de afgelopen tijd beschrijvingen gemaakt van boeken uit bibliotheken in Zweden, Noorwegen, Letland, Italië en Indonesië. Maar ook net over de grens in Antwerpen en Londen bevinden zich rijke collecties die nieuw materiaal kunnen opleveren. De zoektocht gaat immer voort.

De STCN bevat boeken van allerlei slag: in meer dan een opzicht zwaarwichtige theologische werken, moeilijke natuurkundige verhandelingen, prachtige plaatwerken, droge overheidspublicaties, Latijnse dissertaties, en boeken met ingewikkelde rechtskundige verhandelingen. Maar voor deze webexpo hebben we voorbeelden gekozen uit wat luchtigere genres: van kookboeken tot vrouwentijdschriften, en van een medisch ABC tot gedichten vertaald uit het Occitaans. Hierbij is op geen enkele manier geprobeerd een overkoepelend thema te zoeken, dus met recht een rommelpotje, maar wel een waarvan we hopen dat de lezer er plezier aan beleeft.

Den Haag, mei 2017