Een dag in december

Geschenk van Wim van Drimmelen
Verwerving: 1994
Datering: 1994
Formaat: 20 x 13 cm.
Aanvraagnummer: KW DPK 0192

In december 1969 werd het automatiseringsproject Pica opgericht. Dat was in die dagen van gedrukte catalogi en kaartenbakken het verrassende begin van wat in enkele tientallen jaren uitgroeide tot een wereldwijd netwerk van online zoeksystemen en databases.
Om het vijfentwintigjarig jubileum van die heugelijke gebeurtenis te markeren, organiseerde Pica in december 1994 een feestelijk congres in het Kurhaus te Scheveningen. Daar blikten diverse sprekers terug op de ontwikkelingen van de voorbije jaren en anderen gaven bespiegelingen ten beste over wat ons te wachten stond. Geestig hoogtepunt die dag was de voordracht van Herman Pleij, die zijn heimwee naar de kaartenbak met overgave vertolkte.
Als tastbare herinnering aan dit alles ontvingen alle aanwezigen een speciaal voor de gelegenheid geschreven verhaal van Hermine de Graaf, getiteld Een dag in december.

Voor een select aantal uitverkorenen, niet meer dan dertig, was een luxe uitgevoerd exemplaar van dit boekje beschikbaar. Dit was heel speciaal gedecoreerd, doordat het in een met de hand vervaardigde boekband gestoken was. Deze band, met een ingenieus puzzelmotief, is geïndividualiseerd, doordat er een print van een titelbeschrijving in was verwerkt, van een boek dat geschreven was door degene voor wie het luxe-exemplaar in kwestie bestemd was.
Wim van Drimmelen, directeur van de Koninklijke Bibliotheek, ontving persoonlijk van deze dertig genummerde luxe-exemplaren nr. 10. In de boekband is de geprinte titelbeschrijving van zijn proefschrift uit 1976 verwerkt. Het betreffende exemplaar schonk Van Drimmelen aan de collectie van de Koninklijke Bibliotheek. (RS)