Geographisch-statistischer Abriss des Königreichs Holland

Gekocht van Antiquariaat A.G. van der Steur, Haarlem.
Verwerving: 2007
Datering: 1809
Formaat: Boek 20 x 13 cm; kaart 60 x 49 cm.
Aanvraagnummer: 2287 E 29

Dit boek van de Duitse geograaf Georg Hassel behandelt in vogelvlucht het Koninkrijk Holland. Het gaat in op zaken als klimaat, waterhuishouding, handel, industrie, wetenschap, religie en koloniën. Verdere topografische en regionale bijzonderheden worden apart behandeld per provincie. Daarbij valt op dat wat we nu kennen als de provincies Noord- en Zuid-Holland wordt aangeduid als Amstelland en Maasland. Dit gebeurt ongetwijfeld om elke verwarring met de landsnaam Holland uit te sluiten. Georg Hassel was ook actief als statisticus en was redacteur en mede-uitgever van andere meerdelige geografische naslagwerken, die talrijke gegevens bevatten over heel veel verschillende landen en gebieden.
De getoonde kaart, waarop de departementsgrenzen in kleur met de hand zijn aangebracht, is zorgvuldig opgevouwen achter in het boek bevestigd.

De kaart dateert uit 1808, toen de Fransen het voor het zeggen hadden in het Koninkrijk. De koning van Holland was Lodewijk Napoleon Bonaparte, die de Koninklijke Bibliotheek ooit zijn naam heeft gegeven. Juist in die tijd maakte Oost-Friesland deel uit van het koninkrijk, en de huidige provincie Limburg en ook Zeeuws-Vlaanderen niet. Dit is op de kaart goed te zien. Naast de hier getoonde kaart bevat het boekje enkele afbeeldingen van klederdrachten en bezienswaardigheden, zoals het Paleis op de Dam in Amsterdam en het Czaar Peterhuisje in Zaandam.
Een werk als dit is een interessante, contemporaine bron voor onderzoek naar de Nederlandse geschiedenis, geografie en cultuur. Het past goed in de collectie van de Koninklijke Bibliotheek, waarin de vaderlandse geschiedenis een zwaartepunt vormt. (RS)