Sierpapier

De collectie sierpapier maakt deel uit van de Papierhistorische Collectie van de KB en behoort tot belangrijkste verzamelingen op dit gebied ter wereld. De collectie, waarin alle vormen en typen sierpapier zijn vertegenwoordigd, omvat ca. 12.000 vellen. Belangrijke groepen zijn marmerpapieren, stijfselverfpapieren, brokaatpapieren, blokdrukpapieren en sierpapieren die door middel van moderne druktechnieken zijn vervaardigd. De sierpapieren zijn ingedeeld naar soort, land van herkomst en naar maker/uitgever. De verzameling bestrijkt de periode vanaf het einde van de zestiende eeuw tot nu.

Naast losse bladen sierpapier zijn er ook diverse toepassingen aanwezig, waaronder voorbeelden van sierpapier dat in de achttiende en negentiende eeuw is gebruikt als eenvoudige decoratieve omslagen voor brochures, academische proefschriften en oraties.

Deze webexpositie toont een kleine selectie voorbeelden van oude en moderne sierpapieren. Klik op één van de voorbeelden hieronder om een categorie sierpapier te bekijken.