Femme multiple

Jaar:
1965
Auteur:
André Verdet
(1913 - 2004)
Kunstenaar:
Manfredo Borsi
(1900 - 1967)
Uitgeverij:
Aux dépens d'un groupe d'amateurs

Het stadje Saint-Paul de Vence aan de Côte d'Azur heeft zijn bekendheid vooral te danken aan kunstenaars als Picasso, Chagall en Matisse, die er zich tijdelijk vestigden en samenkwamen in de herberg La Colombe d'Or (De gouden duif), waar zij hun rekeningen betaalden met eigen werk. Saint-Paul de Vence was tevens de thuisbasis van Marguerite en Aimé Maeght, oprichters van een uitgeverij die veel kunstenaarsboeken uitbracht en een galerie waar werk van de grote meesters van de twintigste eeuw werd geëxposeerd. In 1964 richtten zij ook een stichting op in Saint-Paul en in het daar nu gevestigde museum is de kunstverzameling van het echtpaar te bewonderen. De collectie staat te boek als een van de omvangrijkste in Frankrijk en bevat werk van kunstenaars als Giacometti, Miró, Léger en Kandinsky.

Woord en beeld

Maar ook mindere goden vertoefden in het stadje en werkten aan allerhande kunstprojecten. Een van hen was André Verdet (geboren in Nice). Aanvankelijk stond hij vooral in de schaduw van de kunstenaars met wie hij bevriend was en over wie hij publiceerde. Eén van zijn beste vrienden was de liedjesschrijver en dichter Jacques Prévert (1900-1977), met wie hij geregeld samenwerkte. In de loop van de jaren veertig werd hij ook zelf actief als dichter en op aanraden van Picasso legde hij zich in de jaren vijftig toe op de beeldende kunst. Met grote regelmaat werkte hij aan objecten waarin beeld en woord werden gecombineerd. Hij wilde 'het zien laten zingen'.

Voor de dichtbundel Femme multiple werkte Verdet – hij schreef de gedichten - samen met de van oorsprong Italiaanse kunstenaar Manfredo Borsi, die er kopergravures bij maakte. Beide kunstenaars woonden sinds 1948 in Saint-Paul de Vence en waren - getuige het voorwoord van het boek - goede vrienden geworden. Manfredo Borsi werkte voornamelijk met keramiek, maar trad al eerder op als boekillustrator, namelijk voor Ombre lumière van Germain Beauclair. Verdet maakte met zes andere kunstenaars al bijzondere boeken.

Uitgegeven door een liefhebber

Femme multiple is gedrukt in folio formaat op Rives papier. De uit een groot corps gezette gedichten - gedrukt in zwart en groen - wisselen de illustraties van Borsi af. De gedichten beslaan doorgaans niet meer dan een paar strofen. De gravures zijn voornamelijk portretten van vrouwen en verraden Borsi’s fascinatie voor de Etruskische kunst. De Koopman Collectie bevat exemplaar nummer 47 - de totale oplage bedraagt slechts 58 exemplaren. Dit exemplaar bevat bovendien de originele koperplaat voor een van de etsen. Het werk is anoniem uitgegeven 'aux dépens d'un groupe d’amateurs', iets wat geregeld voorkomt bij kunstenaarsboeken. Wie deze liefhebbers precies geweest zijn, is niet te achterhalen. Het project van Borsi en Verdet is in de stimulerende omgeving van Saint-Paul de Vence geen uitzondering geweest.

Bibliografische beschrijving:

Beschrijving: Femme multiple / André Verdet ; cuivres orig. de Manfredo Borsi. - Saint-Paul de Vence : Aux dépens d'un groupe d'amateurs, 1965. - [29] p. : ill. ; 53 cm
Drukker: Maraval (Saint-Pons) (tekst)
Henry Baviera (etsen)
Oplage: 58 exemplaren
Exemplaar: Nummer 47 van de 58
Bijzonderheid: Met een orginele koperplaat
Bibliografie: Bénézit 2-581 ; 14-131 ; Monod-11010
Aanvraagnummer: Koopm E 41

Literatuur:

  • Pierre Restany, 'Le secret d'André Verdet faire chanter le regard', in: L'oeil, (1994) 461 (mai), p. 81-88
  • L’univers d’Aimé et Marguerite Maeght. Saint Paul, Fondation Maeght, 1982

Titelpagina
Titelpagina

Titelpagina

Ets door Manfredo Borsi
Ets door Manfredo Borsi

Ets door Manfredo Borsi

Gedicht door André Verdet
Gedicht door André Verdet

Gedicht door André Verdet

Ets door Manfredo Borsi
Ets door Manfredo Borsi

Ets door Manfredo Borsi