La muse libertine

Jaar:
1957
Auteur:
François Villon
(1431 - 1464)
Kunstenaar:
Albert Dubout
(1906 - 1978)
Uitgeverij:
Éditions du Valois

Als jong, beginnend tekenaar verklaarde Albert Dubout in een interview dat hij grote moeite had met het afbeelden van slechts twee personages. Liever tekende hij er vijf, of tien of honderd, en als het zou passen duizend. Wie Dubouts werk onder ogen krijgt, ziet meteen hoe kenmerkend deze uitspraak is. In de meeste tekeningen buitelen de personages over elkaar heen in grote ongeorganiseerde menigten, waarop de beschouwer niet uitgekeken raakt. In zijn kleurrijke cartooneske afbeeldingen is op iedere vierkante centimeter iets te beleven.

Kolderieke situaties

De personages van de Marseillaanse tekenaar zijn karikaturaal. Ze zijn meestal half ontkleed en bevinden zich in kolderieke situaties. Een veelvuldig terugkerend thema in zijn werk is het omgekeerde rollenpatroon: de vrouw die de broek aanheeft. Meestal gaat het om dikke, dominante vrouwen die alleen al door hun volume de mannen in de verdrukking brengen. De voorstellingen van Dubout zijn altijd geanimeerd en vol beweging, ingrediënten die ook te vinden waren in de destijds nieuwe genres van het stripboek en de animatiefilm. Een Franse Walt Disney is Dubout echter nooit geworden, wel ontwierp hij talloze filmposters voor zijn vriend Marcel Pagnol.

Dubout als tekenaar

Dubout begon zijn carrière in de jaren twintig met illustraties voor tijdschriften. Het geïllustreerde weekblad maakte een enorme bloei door, en steeds meer bladen, zoals Marianne, beschouwden tekeningen als autonome kunstwerken in plaats van als louter versiering. Tekenaars als Dubout voeren daar wel bij. Dubouts illustraties werden meteen populair en bleven dat ook. Zijn stijl veranderde nauwelijks in de vijftig jaar dat hij actief was als tekenaar; wel veranderde zijn publiek. Vóór de Tweede Wereldoorlog had hij een breed publiek dat ter verstrooiing tijdschriften als Le rire las. Na de oorlog bestond het voornamelijk uit ontwikkelde liefhebbers, die ook om nostalgische redenen Dubouts boeken verzamelden.

Wellust

Dubout illustreerde ongeveer zestig boeken, vooral klassiekers als de werken van François Villon. De teksten waren vooral inspiratiebronnen, de tekeningen vertellen een eigen verhaal. Zo is het ook bij La muse libertine, een bloemlezing van lichtvoetige, erotische poëzie uit de vijftiende tot en met de achttiende eeuw, waarbij Dubout veertig humoristische - een tikkeltje vulgaire - illustraties maakte vol overspelige juffers en wellustige lakeien. De meeste illustraties zijn niet zo overbevolkt als de meeste van Dubouts illustraties, maar aan levendigheid ontbreekt het ze niet.

Bibliografische beschrijving:

Beschrijving: La muse libertine : florilège des poëtes satyriques / avec 40 aquarelles orig. de Dubout. - [Paris] : Éditions du Valois, 1957. - 225 p. : ill. ; 27 cm
Drukker: Union; Déchaux; Fernand Mourlot (Paris)
Oplage: 4569 exemplaren
Exemplaar: Nummer 626 van de 4000 op papier vélin spécial de Docelles
Bibliografie: Bénézit 4-771
Aanvraagnummer: Koopm A 142

Literatuur:

  • Michel Melot, Dubout. Paris, Trinckvel, 1979

Vooromslag
Vooromslag

Vooromslag

Titelpagina
Titelpagina

Titelpagina

Illustratie door Dubout (p. 11)
Illustratie door Dubout (p. 11)

Illustratie door Dubout (p. 11)

Illustratie door Dubout (p. 51)
Illustratie door Dubout (p. 51)

Illustratie door Dubout (p. 51)

Illustratie door Dubout (p. 177)
Illustratie door Dubout (p. 177)

Illustratie door Dubout (p. 177)