La quête d'amour de la sorcière Vaoua

Jaar:
1999
Auteur:
Robert Pinget
(1919 - 1997)
Kunstenaar:
Valérie Batel
1973
Uitgeverij:
Sergent-Fulbert

Robert Pinget's pikante verhaal La quête d'amour de la sorcière Vaoua is zowel qua vormgeving als inhoud een eigenaardige uitgave. De tekst is gezet uit de ongebruikelijke lettertypen Choc en Mistral, en gedrukt in meerdere kleuren. Onderwerp van het verhaal is de tovenares en zeegodin Vaoua en haar jacht naar liefdesgenot. De bijbehorende graffiti-achtige illustraties zijn op transparant papier gedrukt, waardoor een zinnenprikkelend effect van diepte ontstaat.

Vooromslag
Vooromslag

Vooromslag

Titelpagina
Titelpagina

Titelpagina

Tekstpagina [15] met illustratie door Valérie Batel
Tekstpagina [15] met illustratie door Valérie Batel

Tekstpagina [15] met illustratie door Valérie Batel

Tekstpagina [23] met illustratie door Valérie Batel
Tekstpagina [23] met illustratie door Valérie Batel

Tekstpagina [23] met illustratie door Valérie Batel

Colofon, gesigneerd door Valérie Batel
Colofon, gesigneerd door Valérie Batel

Colofon, gesigneerd door Valérie Batel

Valérie Batel

Terwijl de schilder en graveur Valérie Batel meewerkte aan deze uitgave was zij student aan de Hoge School voor de Kunsten in Toulouse. Zij deed performances in telefooncellen en werkte veel met het thema erotiek ('erotisme'). Vervolgens nam zij deel aan internationale exposities en was zij vier jaar lang werkzaam in een gevangenisbibliotheek, waar ze culturele activiteiten verzorgde.
De actualiteit van haar illustraties en haar opvatting over boeken komt niet alleen tot uiting in het gebruik van 'tags', 'graffiti'en de pochoir-techniek. Batel speelt in haar illustraties namelijk ook met de doorzichtigheid van meerdere lagen transparante vellen. Met behulp van nagellak, dat niet alleen sneldrogend is, maar ook verfijnd genoeg voor precisiewerk, geeft zij er bovendien een vrouwelijke toets ('touche de sensualité féminine') aan.

Sergent-Fulbert

Het papier was overigens een keuze van de typograaf, drukker en uitgever Jean-Jacques Sergent, die al bijna veertig jaar kunstenaarsboeken vervaardigt onder de namen J.J. Sergent, Fulbert…etc. en Sergent-Fulbert. Naar eigen zeggen houdt hij ervan teksten te laten spreken voor zintuiglijk plezier. François de Boisseuil zegt over J.J. Sergent dat 'hij van de kleur van woorden houdt, van vloeken, geestige uitdrukkingen, juiste, ongebruikelijke en vergeten woorden' ('il aime la couleur des mots, les gros mots, les bons mots, les justes, les inusités, les perdus'). Bovenal is hij drukker die woorden typografisch ensceneert, de 'scènes' herschikt en daarna al staand met handen en armen in het papier drukt.

Onion skin, Choc, Mistral

Het drukken van deze kleurrijke tekst gebeurde op 30 grams onion skin, een papiersoort dat lijkt op rijstpapier maar de suggestie wekt van uien die de ogen prikkelen. De half doorzichtige eigenschap ervan doet echter ook denken aan het troebele diepzeewater waarin de protagoniste Vaoua op haar 'prooien' jaagt. De gebruikte lettertypen Choc en Mistral dateren overigens uit 1955 en 1953 en zijn ontworpen door Roger Excoffon voor de Fonderie Olive.

Bibliografische beschrijving

Beschrijving: La quête d'amour de la sorcière Vaoua / [texte de] Robert Pinget ; [tags-monotype de] Valérie Batel – [Cléry-Saint-André] : Sergent-Fulbert, 1999 – [45] p. : ill. ; 33 cm
Drukker: Sergent-Fulbert (Cléry-Saint-André)
Oplage: 50 exemplaren
Exemplaar: Nummer 19 van de 50 op onion skin
Lettertype: Choc en Mistral (uit de collectie van Jerôme Lindon)
Bijzonderheid: Gesigneerd door de kunstenaar
Aanvraagnummer: Koopm K 381

Literatuur

  • Jean-Claude Liéber, Le chantier Robert Pinget: Colloque de Tours: Textes inédits, documents, manuscrits, bibliographie: Œuvres, théâtre, critique. Paris, Place, 2000
  • De la typographie ou l'art d'aimer les mots. Blois, Bibliothèque Abbé Grégoire, 2005