Pluie sur la Palestine

Jaar:
2002
Auteur:
Salah Stétié
1929
Kunstenaar:
Rachid Koraïchi
1947
Uitgeverij:
Al Manar

De auteur is afkomstig uit Libanon, de kunstenaar uit Algerije, de uitgeverij is gevestigd in Parijs en het gedicht gaat over het vredesproces in het Midden-Oosten. Zo mediterraan zijn de Franse connecties- niet voor niets verschijnt dit gedicht in de reeks 'Méditerranées'.

Pagina 2-3
Pagina 2-3

Pagina 2-3

Voorzijde omslag
Voorzijde omslag

Voorzijde omslag

Pagina 5-6
Pagina 5-6

Pagina 5-6

De Franse literatuur kent veel schrijvers die afkomstig zijn uit Noord-Afrika en het verdere Middellandse-Zeegebied en een zuidelijke of arabische thematiek hoort voor de Franse lezer niet persé bij de buitenlandse literatuur.

De kunstenaar Koraïchi laat het strenge soefisme van zijn jeugd- ontdaan van de religieuze aspecten- doorwerken in zijn kunst, veelal installaties van verschillende materialen, zoals schalen met rozenblaadjes in combinatie met borduursels. De onderliggende betekenis van het soefisme, tolerantie en openheid, worden door middel van aan de kalligrafie verwante symbolen opgeroepen. In 1971 verhuisde hij naar Parijs en werkte ook als illustrator voor schrijvers als Mohammed Dib en Mahmoud Darwish.

Stétié werd geboren in Beyrouth en werkte als professor in de Franse en vergelijkende literatuurwetenschap. In 1962 vestigde hij zich in Parijs als Europees cultureel attaché voor Libanon. Hij vervulde ook de Libanese zetel bij de Unesco. In 1982 werd hij ambassadeur in Den Haag, daarna in Marokko en in 1990 weer in Den Haag waar hij zijn diplomatieke loopbaan als ambassadeur afsloot. Sindsdien verhuisde Stétié naar Frankrijk, waar hij al sinds 1972 bekendheid genoot als dichter.

Bibliografische beschrijving

Beschrijving: Pluie sur la Palestine / Salah Stétié (texte) ; Rachid Koraïchi (lithographie). - [Neuilly-sur-Seine] : Al Manar, 2002. – Leporello, [8] p. : ill. ; 26 cm. – (Méditerranées)
Drukker: SAIG
Oplage: 85 exemplaren
Exemplaar: Nummer 35 van de 85 op Arches
Lettertype: Garamond
Bijzonderheid: Gesigneerd door auteur en kunstenaar
Bibliografie: Bénézit 7-945
Aanvraagnummer: Koopm L 503

Literatuur

  • Béatrice Bonhomme, Salah Stétié en miroir. Amsterdam, Rodopi, 2000
  • Paul van Capelleveen, Sophie Ham, Jordy Joubij, Voices and visions. The Koopman Collection and the Art of the French Book. The Hague, Koninklijke Bibliotheek, National Library of the Netherlands; Zwolle, Waanders, 2009
  • Paul van Capelleveen, Sophie Ham, Jordy Joubij, Voix et visions. La Collection Koopman et l'Art du Livre français. La Haye, Koninklijke Bibliotheek, Bibliothèque nationale des Pays-Bas; Zwolle, Waanders, 2009
  • Paule Plouvier, Renée Ventresque: Itinéraires de Salah Stétié. Paris, L'Harmattan, 1996