Bloemhofje

Jaar:
1673

Dit is het kleinste boek in de STCN! Tot 1897 was het zelfs het kleinste gedrukte boek ter wereld. De tekst, een bloemlezing van christelijke spreuken, is gedrukt op 24 blaadjes die dubbelgevouwen in het boekje zitten. De tekstspiegel is 7 x 13 millimeter. De afmeting van de band is 14 x 10 millimeter. Hoe klein het ook is, het is een compleet boek met titelpagina, custoden, impressum en zelfs katernsignaturen.

Niet alleen het zetwerk, maar ook de band is opmerkelijk. Het werkje is gebonden in rood leer en goudbestempeld. Het is goud op snee en heeft een filigraingouden sluiting. Er zijn van dit werkje een handvol exemplaren overgeleverd, meest in een soortgelijke band.

Van de drukker Benedictus Smidt zijn 15 andere edities in de STCN aanwezig uit de periode 1669 tot 1674, alle gedrukt in Middelburg. Samensteller C. van Lange is zo goed als onbekend. De tekst eindigt met de verzuchting: na lang strijdt, komt verblijden, wat ongetwijfeld slaat op de hoop op een betere toekomst na het rampjaar 1672.

In Middelburg bestond er een traditie om een miniatuurboekje als meesterproef te maken om tot het drukkersgilde te worden toegelaten. Waarschijnlijk is dit de meesterproef van Benedictus Smidt; inderdaad, een waar meesterstukje! (EB)

STCN-beschrijving

Lange, C. van
Bloemhofje. By C. van L. (= C. van Lange). [Middelburg], printed by B. Smidt, (colophon: 1673).
7 x 13 mm: 24 folia
Vingerafdruk: 167300 - b1 A2 ch : b2 A3 le
Den Haag, Museum Meermanno HM 150 (record in STCN)