De bibliotheek van Constantijn Huygens wordt geveild

Jaar:
1688

Op 28 maart 1687 stierf op 90-jarige leeftijd de dichter, diplomaat en geleerde Constantijn Huygens. In zijn testament had hij zijn immense bibliotheek nagelaten aan zijn drie zonen Constantijn junior, Christiaan en Lodewijk, die besloten de boeken te laten veilen. Christiaan benaderde de Haagse boekverkoper Abraham Troyel, en deze vervaardigde in het najaar van 1687 een catalogus van de verzameling. Bijna een jaar na de dood van Huygens, op 15 maart 1688, veilde Troyel de boeken in de 'Groote Zaal', de tegenwoordige Ridderzaal.

Van de hierbij afgebeelde veilingcatalogus zijn twee exemplaren bekend: naast het exemplaar in Museum Meermanno bevindt zich er nog een in de Kongelige Bibliotek in Kopenhagen. Alleen in het Meermanno-exemplaar is de veilingdatum - met de hand- toegevoegd. Bovendien heeft een onbekende op de achterkant van de titelpagina, onder de mededeling voor de kopers ('Ad emptores') het aantal boeken en banden in de catalogus geteld: 2850 nummers, en 3186 banden. Dat is overigens exclusief 80 'musykboeken' die aan het eind van de catalogus worden genoemd. Overigens was de bibliotheek oorspronkelijk (veel) groter: de gebroeders Huygens hadden vóór de veiling de boeken uit de collectie gehaald die ze graag zelf wilden houden.

Constantijn Huygens had de gewoonte op de titelpagina's van zijn boeken zijn motto 'Constanter' te schrijven, volgens sommigen om zijn boeken te kunnen onderscheiden van die van de Prins van Oranje, wiens bibliothecaris hij was. Museum Meermanno bezit één boek uit de bibliotheek van Huygens met dit motto: een Elzevier-uitgave van Justinianus' Institutiones uit 1654. (EG)

Zie ook: Ad Leerintveld, 'Kostelijck Papier': de bibliotheek van Constantijn Huygens'. In: Waardevol oud papier. Feestbundel bij het tienjarig bestaan van Bubb Kuyper veilingen boeken en grafiek 1986-1996. Haarlem 1996, p. 192-202.

STCN-beschrijving

Catalogus
Catalogus variorum & insignium in omni facultate & lingua librorum, bibliothecæ [...] Constantini Hugenii [...]. Quorum auctio habebitur Hagæ-Comitis in officina Abrahami Troyel [...] ad diem lunæ 15 martius 1688. Hagæ-Comitis, apud A. Troyel bibl., 1688.
4º: π1 A-H4 (lacks H4, blank?).
'15' in auction date added in writing.
Vingerafdruk: 168804 - b1 A nd : b2 H $A
Den Haag, Museum Meermanno 112 D 012 (record in STCN)