De Limojon de St.-Didier

Jaar:
1699
Auteur:
Alexandre Toussaint de Limojon de Saint Disdier

De eerste druk van dit alchemistische werk onder deze titel dateert uit 1689, ook door Wetstein uitgegeven, maar de tekst is veel ouder (van 1604) en wijd verbreid als Uralter Ritter-Krieg. Dat het woord 'hermetisch' in de titel gebruikt wordt in alchemistische zin is niet vreemd: Hermes werd gezien als de oudste en daarom de patroon der alchemisten, de 'pater philosophorum'.

Het is een allegorisch gesprek tussen de Steen der Wijzen met Goud en Mercurius (kwikzilver) over het vervaardigen van de Steen der Wijzen, gevolgd door een filosofische gesprek van twee adepten (aanhangers van de alchemie) en een brief aan de 'leerlingen van Hermes'.

De Steen der Wijzen, waarnaar de alchemisten vóór Harry Potter al eeuwen op zoek waren, is afwisselend het middel en het doel van de alchemie: hij zou onedele metalen in goud kunnen veranderen, maar wordt ook gezien als het hoogste medicijn, het 'levenselixer' dat lang of zelfs eeuwig leven schenkt. In meer filosofische zin is de Steen te definieren als de levenskracht die het universum doordringt, de Wereldziel of de 'Quinta essentia'.

De symbolische gravure toont hoe de Steen, die in het diepste der aarde verborgen ligt, door het alchemistisch proces geprepareerd kan worden.

STCN-beschrijving

Limojon de Saint Disdier, Alexandre Toussaint de (ca1630-1689)
Le triomphe hermetique, ou La pierre philosophale victorieuse. [By Alexandre Toussaint de Limojon de Saint Disdier]. Amsterdam, H. Wetstein, 1699.
12º: A-O8/4
Vingerafdruk: 169912 - b1 A2 uel : b2 O2 que$j
Amsterdam, Bibliotheca Philosophica Hermetica: 14763a; 14763b (record in STCN)