Domingo Simono del Croebelis, Het nieuwe Hollands speelhuys

Jaar:
1750
Auteur:
Domingo Simono del Croebelis
(1726 - 1790)

Over de componist Domingo Simono del Croebelis (c. 1726-1790) is niet zoveel bekend. Hij was rond 1760 lid van de Amsterdamse vrijmetselaarsloge Concordia vincit animos. In de tweede helft van de achttiende eeuw ontstonden overal in de Republiek vrijmetselaarsloges waar opmerkelijk veel musici lid van waren. Het was hun taak om tijdens de bijeenkomsten de zang te begeleiden. In de Haagse loge waren de meeste musici verbonden aan het hof of aan het Franse Theater; in Amsterdam verdienden de aan de loge verbonden musici hun brood bij de Schouwburg of Felix Meritis.

Mogelijk is Croebelis als musicus ook verbonden geweest aan de Amsterdamse Schouwburg. Zijn door Arnoldus Olofson uitgegeven instrumentale bewerkingen van liedjes en dansen uit Het nieuwe Hollands speelhuys zullen ongetwijfeld daar te horen zijn geweest.

Het merendeel van de liedjes in dit driedelige werk zijn uniek en niet eerder verschenen in bijvoorbeeld de Oude en Nieuwe Hollantse Boeren Lietjes, die tussen 1701 en 1714 door Estienne Roger werden uitgegeven.

Uiteindelijk heeft Croebelis zijn werkterrein verplaatst naar Kopenhagen. Uit de hofmuziekarchieven aldaar blijkt dat hij goede contacten had met adellijke personen die zijn werk afnamen. Een groot deel van zijn werk is in handschrift overgeleverd en bevindt zich momenteel in de Nationale bibliotheek in Kopenhagen.

STCN-beschrijving

Croebelis, Domingo Simono del (c. 1726-1790)
Het nieuwe Hollands speel-huys, waar in alle soorten van dans en speel-stukjes [...] voor de viool, fluit, hoboïs en cimbalo, die geapproprieert zyn tot ligte solós [...] en die men met bas of clavecimbaal kan speelen. By Domingo S. del Croebelis. Amsterdam, A. Olofsen music-seller, [c. 1750].
8º oblong: 3 volumes (1: [A]8 (A8 blank) 2: [A]8 (lacks A8, blank?) 3: [A]8)
Engraved music. RISM C 4493.
Vingerafdruk: 000008
Den Haag, Nederlands Muziek Instituut (Collectie Musica Neerlandica): NMI A-263c-croeb/001-003 (record in STCN)