Hadrianus Junius

Jaar:
1564
Auteur:
Hadrianus Junius

De Haarlemmer Hadrianus Junius geldt als de ontdekker van de Stinkzwam, of Phallus Impudicus. Hij maakte zijn ontdekking wereldkundig in een tractaat, Phalli, ex fungorum genere in Hollandiae sabuletis passim crescentis descriptio, et ad vivum expressa pictura geheten, en waarvan de eerste druk in 1564 te Delft het licht zag. De “afbeeldingen naar het leven” zijn gemaakt door de eveneens Haarlemse schilder/graveur Maarten van Heemskerk.

De Stinkzwam begint als een bolvormige zwam, die gevuld is met een slijmschimmel. Als de bolvorm openbreekt doordat het fallusvormige vruchtlichaam naar buiten groeit, lijkt het of de bol gevuld is met ongestold eiwit. Vandaar dat de bolvormige zwammen in het begin van de levenscyclus van de Stinkzwam ook wel Duivelseieren genoemd worden.

De naam Stinkzwam komt door de stinkende, kleverige sporenmassa die de top van de fallus bekroont en die vliegen aantrekt.

De beschrijving van Junius is in de vorm van een Latijns gedicht.

STCN-beschrijving

Junius, Hadrianus
Phalli, ex fvngorvm genere in Hollandiæ sabuletis passim crescentis descriptio, & ad viuum expressa pictura. / By Hadrianus Junius. Delphis, apud H. Schinckelium, 1564.
4º: A-B4 C6 (C6 blank)
Vingerafdruk: 156404 - b1 A2 imo$ : *b2 C2 nos
Gouda, Streekarchief Midden-Holland 2306 A 29:6 (record in STCN)