Johannes Lanspergius

Jaar:
1532
Auteur:
Joannes Justus Lanspergius
(1489 - 1539)

De drukker Gerard van der Hatart was gespecialiseerd in schoolboekjes voor de Latijnse school en devotionele werkjes, ook vooral voor de jeugd. Waarschijnlijk is hij door de Bossche Broeders van het Gemene Leven van het Gregorius-huis gevraagd hun drukkerij, die maar twee jaar actief is geweest, over te nemen. Zijn eerste werkplaats was waarschijnlijk in de Schildersstraat, waar dit boekje gedrukt is, in of bij het Arme Fratershuis. Op grond van dit adres wordt het gedateerd op ca. 1532.

De stichtelijke teksten van de karthuizer Lanspergius, van wie van der Hatart drie titels uitgebracht heeft, passen goed in zijn fonds. Lanspergius' werken vormen een praktisch richtsnoer voor een verdiepte spiritualiteit door beschouwing, ascese en gebed. Centraal punt in zijn beschouwing is het leven en lijden van Christus, net als bij de Devotio moderna.

Er is een (nog niet geïdentificeerde) gravure van Maria met kind bijgebonden, die vermoedelijk oorspronkelijk niet bij het boekje hoort, maar die wel heel goed aansluit bij de diepe Maria-verering die Lansperg propageert.

Zie ook: C.J.A. van den Oord, Twee eeuwen Bosch' boekbedrijf 1450-1650. Tilburg 1984

STCN-beschrijving

Lanspergius, Joannes Justus (1489-1539) (Speculum christianae perfectionis. Dutch)
Een spiegel der volcōmenheit, hoe dat een mensche doer syns selffs vertyen, verloechenen, en̄ steruen, hem tot god keerē [...] mach. [By Joannes Justus Lanspergius]. Corrected by J. van Baerll. Shertogenbossche, G. vander Hatart, [c. 1532].
8º: A-I8.
Nijhoff/Kronenberg 3893.
Vingerafdruk: 000008 - b1 A2 $oeffen : b2 I5 $dat$al
Amsterdam, Bibliotheca Philosophica Hermetica: 16469 (record in STCN)