De Bazar, 15 juni 1887

Permalink: https://www.kb.nl/bazar
Download: Wikimedia Commons

Chique damesmode zelf maken was in de tweede helft van de negentiende eeuw niet ongewoon, zo blijkt uit een van de populairste tijdschriften op dit gebied: De Bazar.

Op deze pagina vindt u een algemene inleiding bij het tijdschrift De Bazar. Wilt u direct naar het gedigitaliseerde tijdschrift? Klik dan op de link in dit plaatje:

De Bazar, het 'tijdschrift voor fraaie handwerken', verschijnt voor het eerst in 1857 bij de gebroeders Belinfante in ’s-Gravenhage. Zij hebben contacten met uitgevers van soortgelijke tijdschriften in het buitenland. Ze sluiten een overeenkomst met Le Monsieur de la mode uit Parijs, waardoor zij de nieuwste modeberichten en platen direct in hun blad kunnen overnemen. Ook baseren ze afbeeldingen en teksten op die van het Duitse tijdschrift Die Modenwelt, waarvan ook zusteruitgaven in Frankrijk, Engeland en Spanje verschijnen.

Middenplaat uit: De Bazar, 1 juni 1877

Vier verschillende edities

Er zijn vier verschillende edities van De Bazar. Het goedkoopste abonnement biedt alleen het tijdschrift, terwijl duurdere abonnementsvormen worden aangeboden met knippatronen, op maat geknipte patronen naar keuze of zelfs ingekleurde modeplaten.

Lezerspubliek

De Bazar bracht mode voor een groter publiek en daarin onderscheidde het zich van andere tijdschriften. Met de instructies in het tijdschrift konden vrouwen de fraaiste en meest chique kleding maken, vaak met behulp van naaimachines die toen in opkomst waren. Bij de jaargang 1898-1899 wordt zelfs een zogenoemde ‘naaitafel’ verloot onder de abonnees.

Hoe groot het publiek voor De Bazar precies was is niet te achterhalen. Wel is duidelijk dat het blad vooral werd gelezen door de gegoede klasse: niet iedereen kon zich stoffen als 'cachemir' veroorloven.

De Bazar in de KB

Niet alle nummers van De Bazar zijn bewaard gebleven. In de collectie van de KB ontbreken verschillende edities. Ook in het Nederlands Persmuseum en bij de Universiteit van Amsterdam zijn niet alle nummers van dit tijdschrift te vinden. De eerste drie jaargangen zijn zelfs geheel niethelemaal niet te vinden in een publieke collectie. Dankzij een advertentie uit 1899 weten we dat er ten minste 43 jaargangen van De Bazar zijn geweest, maar ook alle jaargangen van na 1893 zijn verloren gegaan.