Tijdschriften over mode, eerste helft 20e eeuw

In het eerste kwart van de 20e eeuw treedt er een versobering van het modebeeld op, wereldwijd afgedwongen door organisaties die met dit doel speciaal in het leven zijn geroepen. Vrouwen beginnen steeds actiever deel te nemen aan het leven buitenshuis. Daarom willen ze zich vrij kunnen bewegen in kleren om in te werken, te wandelen, te sporten, te winkelen en te dansen. Loszittende, comfortabele kleding in soepel vallende stoffen met kortere rokken doet zijn intrede. Het is een belangrijke ommezwaai, want hoe vaak men ook ziet dat trends in de mode terugkeren, nooit meer zal de vrouw zó worden ingesnoerd en behangen als in alle eeuwen daarvoor.

Nieuwe tijdschriften die in de eerste helft van de 20e eeuw de mode laten zien zijn De Vrouw en haar huis, een geïllustreerd maandschrift dat van 1906-1973 verschijnt, en Het Rijk der vrouw (1924-1949). Het zijn tijdschriften die weliswaar niet uitsluitend aan mode zijn gewijd, maar waarin mode en kleding wel een zeer bepalende rol spelen. Dat geldt ook voor de bekende vrouwentijdschriften die in de jaren dertig beginnen te verschijnen: Libelle in 1934, Elegance in 1937, Margriet in 1938 en Beatrijs in 1939. Met veel zelfmaakmode voor het hele gezin richten de *Libelle,**Margriet* en *Beatrijs* zich op de ‘gewone Nederlandse huisvrouw’. *Elegance* is het blad voor de kapitaalkrachtige, mondaine vrouw van de wereld.

In de bladen wordt de nieuwste mode in beeld gebracht aan de hand van tekeningen en gravures, eerst in een simpele lijnvoering in zwart-wit, later meer schetsmatig en in kleur. De sfeer wordt aangegeven met een meubelstukje of wat planten. Er vindt ook wel uitwisseling plaats: een dame krijgt een brief overhandigd, iemand neemt een andere dame discreet bij haar elleboog, vriendinnen maken een praatje met elkaar, kinderen spelen met een stukje speelgoed.

Vanaf de jaren dertig begint de fotografie een rol te spelen. De modellen staan tegen een effen achtergrond, tegen een muur, in een interieur, ook weer met een of ander meubelstuk als visueel steuntje, of met een stukje natuur om zich heen. Het gaat er in de eerste plaats om dat de kleding duidelijk te zien is.