Dat heerlijke kerstfeest!

Permalink: https://www.kb.nl/kerstfeest
Downloads: Wikimedia Commons

In een prentenboek uit begin twintigste eeuw vieren mensen Kerstmis. Er staat geen auteur, illustrator of uitgever bij. Waar zou het vandaan komen?

Op deze pagina vindt u een algemene inleiding bij Dat heerlijke kerstfeest. Wilt u direct naar het gedigitaliseerde boek met de rondleiding? Klik dan op de link in dit plaatje:

Dat heerlijke kerstfeest vermeldt geen auteur, illustrator, uitgever of drukker. Uit onderzoek weten we inmiddels dat de illustraties in Dat heerlijke kerstfeest! zijn gemaakt door Pauli Ebner (1873-1949). Zij was een Oostenrijkse illustrator van prentenboeken en vooral bekend door haar illustraties op prentbriefkaarten. De oorspronkelijke uitgave was getiteld: O Weihnachtszeit - o sel'ge Zeit.

Het was een zeer internationale uitgave. Naast de Duitse bestond ook een Franse versie: Joyeux Noël! Radieux Noël (Bilderwelt im Kinderbuch, nr. 1151), en een Italiaanse: Luci e sorrisi di Natale.

In het Nederlands verschenen twee edities van Dat heerlijke kerstfeest!. De uitgave met de hier getoonde acht platen, en een uitgave met twaalf pagina's: zes daarvan zijn gekleurde platen met een onderschrift (zoals het KB-exemplaar), en zes pagina's hebben tekst en kleine tekeningen, in bruin gedrukt. De omslag laat dezelfde afbeelding zien, maar heeft een andere belettering.