Aardige sprookjes

Een fraai geïllustreerd sprookjesboek uit 1880-1889 dat ook volksverhalen bevat.

Op deze pagina vindt u een algemene inleiding bij Aardige sprookjes. Wilt u direct naar het gedigitaliseerde boek? Klik dan op de link in dit plaatje:

Het prentenboek Aardige sprookjes bevat 24 ‘vroolijke fabels met mooie plaatjes’. Dit Nederlandstalige prentenboek is in Duitsland uitgeven door Adolf Engel in Berlijn. De datering wordt geschat op 1890-1899.

De verhalen en platen van Aardige sprookjes verschenen bij dezelfde uitgeverij rond dezelfde tijd ook in twee afzonderlijke bundels met elk 12 verhalen, namelijk De sprookjesschat in woord en beeld voor de jeugd (KW Ki 5103) en In het wonderland: boeiende sprookjes met prachtige plaatjes (KW Ki 5104).

Meer dan alleen sprookjes

Het prentenboek bevat sprookjes als Roodkapje, Sneeuwwitje, De gelaarsde kat en De sneeuwkoningin van bekende vertellers als de Gebroeders Grimm, Andersen en Perrault. Maar ook minder bekende sprookjes zoals De lotgevallen van Haantje en Hennetje (Grimm: ‘Het gespuis’, KHM10) en het middeleeuwse volksverhaal 'Genoveva' staan erin. Klassiekers als Tijl Uilenspiegel en Reintje de Vos ontbreken niet. Er zijn ook verhalen die niet zo gemakkelijk tot hun bron te herleiden zijn zoals De groote worst en De olifant en de kleermaker.

De illustraties

Het prentenboek biedt een aantrekkelijke combinatie van korte sprookjesteksten en prachtige illustraties die uit meerdere scènes bestaan. De meeste illustraties zijn van de hand van Carl Offterdinger (1829-1889), een bekende Duitse schilder en illustrator die vele kinder- en sprookjesboeken en literaire werken illustreerde. Ook Josef Emil Dolleschal en Fedor Flinzer maakten enkele platen.

De sprookjestekst is telkens op de linkerpagina afgedrukt en de bijbehorende plaat op de pagina er naast. De tekst is weergegeven in twee kolommen, of één kolom geflankeerd door twee stroken van lijntekeningen met ranken, bloemen en insecten. De paginagrote gekleurde platen zijn opgebouwd uit verschillende kleinere illustraties die tot wel acht verschillende momenten uit het desbetreffende verhaal weergeven.