Donald Duck, een vrolijk weekblad

Permalink: https://www.kb.nl/donaldduck

Het eerste Nederlandstalige nummer van het weekblad Donald Duck (1952) wordt in 2011 door klanten van de KB en het Nationaal Archief verkozen tot het ‘topstuk met de grootste historische X-factor’. Het is een nek-aan-nekrace met de Grondwet van 1848 en het Plakkaat van Verlatinge van 1581, en dat leidt tot veel discussie op Twitter.

Op deze pagina vindt u een algemene inleiding bij Donald Duck. Wilt u direct naar het gedigitaliseerde tijdschrift? Klik dan op de link in dit plaatje:

Donald Duck is nieuw voor Nederland

Een weekblad voor kinderen dat (bijna) helemaal vol staat met stripverhalen is in 1952 een nieuwigheid in Nederland. Andere Europese landen hebben al een eigen Disneyblad ontwikkeld, naar het voorbeeld van de Amerikaanse comic Walt Disney’s Comics & Stories, dat sinds oktober 1940 wordt uitgegeven. Of zo’n blad ook in Nederland kan aanslaan, is nog maar de vraag.

Donald Duck 1952

Donald Duck, nummer 1, 2 en 3 uit 1952.

De Margriet pakt het idee weer op

Het is uiteindelijk de Geïllustreerde Pers die het idee weer oppakt. De Geïllustreerde Pers is uitgever van het weekblad Margriet, dat dan nog als ondertitel heeft ‘weekblad voor moeders en kinderen’. In 1951 plaatst het blad enkele stripbewerkingen van ‘Alice in Wonderland’ en ‘Sneeuwwitje’. Die worden een succes.

De geruststelling wordt steeds herhaald in die eerste periode. Zo wordt in nummer 4 verwezen naar een congres van de UNESCO, waarin is vastgesteld dat

…met uitzondering van een aantal minderwaardige strips en beeldromans het getekende kinderverhaal als een belangrijke aanwinst voor de opvoeding moet worden beschouwd.

Voorlopig blijft Donald Duck verbonden aan Margriet, wat ook zichtbaar wordt gemaakt in de vorm van margrietjes in het logo op de voorpagina. Die zullen daar blijven staan tot nummer 28 van 1961.

De productie van de Nederlandse Donald Duck

Donald Duck vandaag

Donald Duck heeft de afgelopen jaren niet alleen kinderen aangesproken. Een onderzoek uit 2008 wijst uit dat de Donald Duck het best gelezen blad onder studenten is. Bijna 10% van de studerende bevolking volgt wekelijks de avonturen uit Duckstad.

Donald Duck en de KB

De KB bezit alle afleveringen van Donald Duck sinds 1975. Hoewel de eerste Donald Duck aanwezig is in de collectie, ontbreken veel afleveringen uit de eerste jaargangen. Wel bevat de collectie de gebundelde herdrukken van de vroege Donald Ducks, die uitgeverij Sanoma sinds 2002 uitbrengt.

Naast het ‘vrolijk weekblad’ zijn er in Nederland vele stripalbums en pockets van Donald Duck uitgegeven. Tussen 1976 en 1989 geeft uitgeverij Oberon het Mickey maandblad uit, een tijdschrift rond Walt Disneys bekende muis. Meer recent zien de Disney-tijdschriften Katrien en Duck out het levenslicht. Al deze titels zijn opgenomen in de collectie van de Koninklijke Bibliotheek.

Relevante bronnen