Piet Wijn (1929-2010)

De strip Panda is van Marten Toonder, zullen velen ongetwijfeld weten. Minder bekend is wellicht dat een groot aantal verhaaltjes van Panda is getekend door Piet Wijn. Hij bouwde in zijn lange werkzame leven een groot oeuvre op.

Aram avontuur nr. 18: De terugkeer van Morhan de Magiër

Aram avontuur nr. 18: De terugkeer van Morhan de Magiër

P.C. Wijn / samengest. door Nico Noordermeer, 1976. Bevat onder meer een bilbliografie

P.C. Wijn / samengest. door Nico Noordermeer, 1976. Bevat onder meer een bilbliografie

De scheepsjongens van Bontekoe / tek. Piet Wijn ; tekst Hans Jacobs, heruitgave 1996

De scheepsjongens van Bontekoe / tek. Piet Wijn ; tekst Hans Jacobs, heruitgave 1996

Alleen op de wereld / Hector Malot, bewerkt door P.C. Wijn, uitg. 1983

Alleen op de wereld / Hector Malot, bewerkt door P.C. Wijn, uitg. 1983

Joker / Piet Wijn, 2009

Joker / Piet Wijn, 2009

Piet Wijn was al jong illustrator

Piet Wijn werd in 1929 in Hilversum geboren. Hij wist op jonge leeftijd al dat hij tekenaar wilde worden. Aan een particuliere school volgde hij een tekenopleiding en rondde die af in 1947. Via een personeelsadvertentie kon hij gaan werken bij Toonder Studio’s in Amsterdam, op de afdeling tekenfilms. Eenmaal daar onder dak kon Wijn als achttienjarige zijn eerste strip De zwarte hertog gaan tekenen, die verscheen in het weekblad Tom Poes.

Freelance illustrator

Omdat het minder goed ging met de afdeling tekenfilms, kwam Wijn in 1949 weer op straat te staan. Hij ging freelance aan de slag en dat met veel energie. Elke dag bracht hij vele uren achter de tekentafel door. Diverse strips kwamen van zijn hand, waaronder de serie van Aram, waarvan tot 1960 veertig verhalen verschenen. Als zelfstandige kon hij werken voor wie hij wilde. Zo verschenenzijn illustraties in de jaren vijftig onder meer in Libelle en in de Revue. In diezelfde periode liet Piet Wijn stripbewerkingen verschijnen van bekende boeken als De scheepsjongens van Bontekoe (1959) en Alleen op de wereld (1961). De begeleidende teksten waren van Hans Jacobs.

Terug bij Toonder

Na een jaar of tien keerde Piet Wijn terug bij Toonder Studio’s. Hij ging meewerken aan de verhalenseries over Panda, Kappie, Koning Hollewijn en Tom Poes. Omdat Marten Toonder zelf de Tom Poes verhalen voor zijn rekening wilde nemen, bleef Piet Wijn doorwerken aan de drie eerstgenoemde.

Douwe Dabbert

Het meest bekend zou Piet Wijn worden dankzij zijn stripfiguur Douwe Dabbert. De avonturen van deze goedmoedige kabouter zouden vanaf 1975 in afleveringen verschijnen in het weekblad Donald Duck. Thom Roep verzorgde daarvoor de teksten. Het waren sprookjesachtige verhalen waarin satire op politieke kopstukken werd bedreven. Omdat de strip dagelijks verscheen, kon Wijn op de actualiteit reageren. De avonturen van Douwe Dabbert verschenen ook in boekvorm.

De gezondheid van Piet Wijn

In 1986 moest Piet Wijn zijn tekenwerk onderbreken, toen een beroerte hem voor een tijd uitschakelde. Hij raakte rechts gedeeltelijk verlamd en kon met die hand niet meer werken. Hij zette zich ertoe met links te tekenen. Wonderwel en met veel doorzettingsvermogen slaagde hij daarin. Velen zullen nauwelijks verschil met zijn eerdere werk hebben gemerkt. Tot in 2001 heeft Piet Wijn Douwe Dabbert in Donald Duck zijn avonturen laten beleven. Voor het laatste verhaal over deze ‘kabouter met een magische knapzak’ heeft Dick Matena grotendeels de tekeningen gemaakt.

Naar het einde

Een tweede beroerte in 1997 deed Piet Wijns gezondheid verder achteruitgaan, zodat hij nadien niet echt meer heeft getekend. Zo moest een zeer productief en toegewijd tekenaar afscheid nemen van zijn geliefde werk. Naar schatting zal hij zo’n 50.000 tekeningen hebben gemaakt voor alle strips en anderssoortig illustratiewerk. De beloning is niet uitgebleven, want in 1984 mocht hij zich winnaar van de Stripschapsprijs noemen, Nederlands belangrijkste prijs voor striptekenaars. Een mooi gebaar naar de humoristische en bescheiden tekenaar, die zijn werk zelden signeerde.

Een goed overzicht van Wijns werk is te vinden in P.C. Wijn illustrator, de uitgebreide en geïllustreerde bibliografie die Olivier Sterk in 2001 publiceerde. In het voorwoord noemde Marten Toonder Piet Wijn ‘een van mijn beste medewerkers’.
De KB bezit zeer veel van het werk dat Piet Wijn heeft gemaakt. Zie daarvoor bij literatuur.

Literatuur