Het gastenboek van Robbin Ami Silverberg

In tijden van corona is bij elkaar op bezoek gaan niet makkelijk, en wat is er dan mooier dan een gastenboek met bijdragen van vrienden die eerder bij je langs zijn geweest? Conservator bijzondere gedrukte werken vanaf de negentiende eeuw Paul van Capelleveen toont in dit filmpje een bijzonder gastenboek van de Amerikaanse kunstenares Robbin Ami Silverberg.

Internationaal gezelschap

Robbin Ami Silverberg is een kunstenaar met een eigen papier-atelier in Greenpoint, Brooklyn - New York dus - en als andere kunstenaars daar moeten zijn logeren ze graag bij haar. Ruimte genoeg omdat zowel Silverberg als haar echtgenoot András Böröcz een eigen atelier aan huis hebben. Haar gastenboek zou dus heel vol kunnen zijn, maar ze houdt geen gastenboek bij.

Dit Guestbook is een kunstenaarsboek met bijdragen van tien internationale kunstenaars die ooit bij haar gelogeerd hebben en nu als groep virtueel verenigd zijn. Silverberg maakte er speciaal krakend papier voor en stuurde het toe hen toe met het verzoek dit als basis voor een kunstwerk te gebruiken. Oplage is vijftien exemplaren. De kunstenaars zijn: Francois Righi, Kim Berman, Carola Willbrand, Erika Hibbert, Käthe Wenzel, Veronika Schäpers, Renate Habinger, Richard Flavin & Ryoko Haraguchi en Robin Price en zij komen uit Frankrijk, Zuid-Afrika, Duitsland, Amerika en Japan.

Verbroken stilte

De totaal verschillende kunstwerken vormen nu één geheel dankzij het papier, maar ook dankzij een gedicht waarvan steeds een strofe meer te lezen valt. Het heet 'The House Was Quiet and the World was Calm' en is geschreven door Wallace Stevens (1879-1955).

In het gedicht worden de zomeravond, de lezer, het huis, het boek en de waarheid één als in een transcendentale ervaring. Maar die nachtelijke stilte wordt bij het bladeren door het boek wreed verstoord: het papier kraakt, zoals een traptrede, of een deur…

De kunstenaar greep op verschillende manieren in: ze bracht steeds twee kunstwerken bijeen in één katern, bedekte sommige bijdragen met semi-transparant papier en plaatste één bijdrage op de kop. Het is háar boek geworden.

GuestBook. The House Was Quiet
GuestBook. The House Was Quiet. Cassette met losse katernen

Foto: Jos Uljee/Beeldstudio KB

GuestBook. The House Was Quiet. Bijdrage van Veronika Schäpers
GuestBook. The House Was Quiet. Bijdrage van Veronika Schäpers

Foto: Jos Uljee/Beeldstudio KB

GuestBook. The House Was Quiet  Bijdrage van Richard Flavin & Ryoko Haraguchi
GuestBook. The House Was Quiet Bijdrage van Richard Flavin & Ryoko Haraguchi

Foto: Jos Uljee/Beeldstudio KB

GuestBook. The House Was Quiet
New York City, NY: Dobbin Mill, 2016-2019
KB. Aanvraagnummer: KW KOOPM X10084.