Ken uw vrienden!

Het album amicorum van Seino Egberts Mulert (KB KW 1900 A 178) is een van de vroegste vriendschapsalbums in de collectie van de KB. Dit bijzonder album werd in 2018 aangekocht en bevat ca. 90 bijdragen van kennissen en vrienden. Help jij mee met het te beschrijven?

Het album amicorum van Seino Mulert

Seino Mulert (Zenon Muilert) was een adellijke student uit Overijssel met een landgoed nabij Hardenberg (genaamd Roessinck). In 1563 vertrok hij op academische rondreis, iets wat studenten uit de Nederlanden wel vaker deden in de zestiende eeuw. Eerst deed Mulert Douai aan, dat toen nog binnen het grondgebied van de Spaanse Nederlanden lag. Filips II had daar in 1562 een nieuwe universiteit gesticht en het was een populair startpunt voor de rondreis van menig Nederlandse student. Daarna volgden de steden Parijs, Bourges, Orléans, Angers en Poitiers. In Douai begon Mulert met het verzamelen van bijdragen in zijn album amicorum. Hij gebruikte voor dit album een prachtig gebonden editie van Claude Paradins Les Devises héroïques, een populair embleemboek dat in 1561 en 1562 werd gedrukt door Christoffel Plantin in Antwerpen.

De editie van Les Devises héroïques is doorschoten met witte bladen. Dat had Mulert speciaal laten doen zodat die konden worden gebruikt voor de verschillende bijdragen van medestudenten die hij tijdens zijn reis zou ontmoeten. De eerste opening is gereserveerd voor de wapens van zijn vader Egebert Mulert (links) en zijn moeder Wemele Lewe (rechts).

Uitdaging

Dit album is nog niet volledig beschreven. We weten daarom niet wie allemaal een bijdrage heeft geleverd. Maar dat gaat nu veranderen! Voor het online programma van Liefde en Vriendschap daagt de KB het publiek uit om op zoek te gaan naar de vrienden van Seino Mulert. Elke weekdag zal conservator Jeroen Vandommele op zijn twitter-feed (@VandommeleJJM een foto plaatsen van een pagina uit het album. Deze pagina’s zijn ook via Wikimedia Commons te bekijken.

Heb jij kennis van paleografie? Hou jij van puzzelen? Doe dan mee! Ontcijfer de bijdrages uit het album en kom er achter wie een vriend was van Seino Mulert. Wanneer alle bijdragen gepubliceerd zijn, wint de persoon die de meeste juiste oplossingen aan heeft geleverd een speciale prijs.