Psyche

In het boek 'Psyche' heeft Couperus de antieke mythe van Amor en Psyche tot een volstrekt eigen verhaal gemaakt. Deze uitgave verscheen met een bandontwerp van Jan Toorop.

In 1898 verscheen het sprookje Psyche van Louis Couperus. In dit sprookje heeft Couperus de antieke mythe van Amor en Psyche tot een volstrekt eigen verhaal gemaakt, waarin veel van zijn grote thema's uiterst kernachtig zijn verwerkt: het noodlot, de strijd tussen ziel en zinnen, de onvermijdelijke band tussen liefde en lijden, de drang naar een hoger leven. Het boek verscheen bij de uitgever L.J. Veen, die het op verzoek van Couperus liet versieren met een bandontwerp van Jan Toorop. In zijn bandontwerp heeft Toorop de kern van het verhaal van Psyche weten te vangen: het naakte prinsesje Psyche is met haar eigen kleine vleugeltjes niet in staat om werkelijk te vliegen, maar het gevleugelde toverpaard Chimera voert haar mee naar een nieuw leven.

Literatuur

Louis Couperus : een biografie / Frédéric Bastet. - Amsterdam : Querido, 1987.
Psyche / Louis Couperus ; [verzorgd door H.T.M. van Vliet ... et al.]. - Amsterdam [etc.] : Veen, 1992. – (Volledige werken Louis Couperus ; 14)
Versierde verhalen : de oorspronkelijke boekbanden van Louis Couperus' werk, (1884-1925) / H.T.M. van Vliet. - Amsterdam [etc.] : Veen, 2000.
Nieuwe kunst en het boek : een studie in Art Nouveau / Ernst Braches. - Amsterdam : De Buitenkant, 2003.
Nieuwe kunst : toegepaste grafiek, documentatie / Ernst Braches. - Amsterdam : De Buitenkant, 2006.