Karel Glastra van Loon (1962-2005)

De op 42-jarige leeftijd overleden Karel Glastra van Loon is de geschiedenis ingegaan als de auteur van het Nederlandse werk (De Passievrucht) dat in het grootste aantal talen ooit is vertaald. Kort na zijn overlijden maakte uitgeverij Veen de verkoop van de vertaalrechten aan Litouwen bekend, waarmee de teller op 34 landen kwam te staan. Tevens verscheen het 333.000e exemplaar van het boek in een ‘feestelijk gebonden editie’. Niet veel auteurs zijn bij hun overlijden zo uitgeluid.

Glastra van Loon (24 december 1962 – 1 juli 2005) was lid van het Republikeins Genootschap, vertegenwoordiger van het gedachtegoed van de Socialistische Partij, maar bovenal een geëngageerd journalist en schrijver. Aanvankelijk schreef hij voor Libelle en maakte hij reizen voor tijdschriften als Nieuwe Revu naar diverse landen. Later schreef hij o.a. een boek over de SP’er Remi Poppe en de genetisch gemanipuleerde stier Herman. Vanaf 1991 werkte hij als freelancer voor tv-programma’s als ‘Karel’ en ‘Haenen voor de Nacht’ en hield hij zich bezig met de vulling van de zendtijd voor de SP. In 1997 maakte hij de overstap naar fictie waarin hij al snel succesvol was. Na De Passievrucht (Generale Bank Literatuurprijs 1999) was het succes van zijn volgende boeken nooit meer zo groot, maar dit weerhield hem niet van schrijven. In zijn laatste boek De onzichtbaren dat is gesitueerd in Birma (Myanmar), verloochent hij zijn socialistische principes niet. Hij bracht in 2002 drie maanden door onder vluchtelingen in het Thais-Birmese grensgebied. Van de bijbehorende foto’s gemaakt door Jan Bogaerts, verscheen een apart boek De onzichtbaren in beeld waarover ook een rondreizende fototentoonstelling te zien was. Boek en tentoonstelling vormden een rauwe illustratie van Glastra’s roman.

Over zijn ziekte (hij leed aan een hersentumor) en de gevolgen daarvan voor hemzelf en zijn gezin schreef hij het laatste jaar zeer openhartig in zijn column in Margriet. Hij bleef er grenzenloos optimistisch in en beschreef alle kleine dingen waarvan hij dagelijks genoot. Aan het eind van zijn leven kwamen zo zijn engagement, zijn literaire talent en zijn oorspronkelijk beroep van journalist weer samen.

Literatuur

Links