Nanne Tepper (1962-2012)

Op 15 november maakte uitgeverij De Bezige Bij bekend dat schrijver Nanne Tepper op zaterdag 10 november 2012 is overleden. Hij is slechts vijftig jaar geworden. In 1995 maakte de Groninger Tepper grote indruk met zijn debuutroman De eeuwige jachtvelden. Sommige critici noemden hem de Groningse Nabokov. Teppers oeuvre is zeer klein, maar veelgeprezen. Hij publiceerde na zijn debuut nog de romans De vaders van de gedachte en De avonturen van Hillebillie Veen.

Groningen

Nanne Tepper werd in 1962 geboren in Hoogezand, maar groeide op in het oostelijker gelegen Veendam. Het landschap en de mensen van de Oost-Groningse Veenkoloniën waren van grote invloed op Tepper en ze spelen een belangrijke rol in zijn literaire werk. Na zijn schooltijd studeerde hij Nederlands aan de Ubbo Emmius-lerarenopleiding in de stad Groningen, maar het roemruchte studentenleven neemt in zijn werk geen grote plaats in.

Muziek

Tepper begon zijn artistieke carrière niet direct als literair auteur. Hij was eerst actief in de wereld van de muziek, bijvoorbeeld als de frontman van de veenkoloniale rockband The Diseases. Tepper schreef ook veel over muziek. Hij schreef voor Prime Time, het veelgelezen blad van platenzaak Elpee in de Groningse Oosterstraat en voor muziekkrant Oor. Ook was hij actief voor de VPRO-muziekwebsite 3voor12. Tepper had vaak moeite met de beperkingen van de muziekrecensie, maar tastte de grenzen van de dat genre af met zijn scherpe pen. Tepper beheerde zijn eigen platenlabel: No fuckin’ chance records, dat LP’s uitbracht van The Catholic Boys en The Evolutions.

De eeuwige jachtvelden

‘Hij reed het dorp uit alsof hij (voor de zoveelste keer) voorgoed afscheid had genomen, met woedende rukken aan het stuur en trillende kaken, zijn blik ijzig turend, alsof hij iets zocht in de duisternis van de weg die door het licht van de koplampen verslonden werd.’
Toen Teppers debuutroman *De eeuwige jachtvelden *in 1995 verscheen, was zijn naam in één klap gevestigd. Deze roman handelt over Victor en Lisa, broer en zus uit het fictieve Groningse dorp Oude Huizen. De intense incestueuze liefde die broer en zus voor elkaar koesteren, doet Victor Groningen verlaten, maar het gedoemde verlangen is onhoudbaar. De relatie tussen Victor en Lisa is de drijvende kracht van de roman, maar het is een boek over het landschap en over de muziek. De vier hoofdstukken hebben steeds een tempo-aanduiding als bij Mahler. Voor zijn debuut ontving Tepper de Anton-Wachterprijs.

De vaders van de gedachte

Nanne Tepper debuteerde relatief laat met zijn eerste roman, hij was al 33. Maar aan de debuutroman waren vele schrijfproeven voorafgegaan. Het verhaal gaat dat het manuscript van een eerste omvangrijke roman werd vernietigd. Tepper is nooit een veelschrijver geworden. De wording van zijn werken verliep meestal moeizaam, met veel worstelingen. Toch verscheen in 1998 zijn tweede grote roman, De vaders van de gedachte. Dit boek werd genomineerd voor de Librisprijs. In deze roman staat ook een familierelatie centraal, nu tussen een vader en zijn dochter. De vader, een ietwat uitgerangeerde cabaretier, neemt zijn dertienjarige dochter mee op tournee langs de schouwburgen van kleine plaatsen. Het meisje is ziek en wordt tijdens de tournee steeds zieker. *De vaders van de gedachte *is het verslag van een beklemmende reis.

Atonale schertsen

Na de romans, waaraan hij in 1998 ook nog het korte De avonturen van Hillebillie Veen toevoegde, publiceerde Tepper geen nieuw literair werk meer. Wel schreef hij regelmatig over literatuur en muziek, in literaire tijdschriften en in NRC Handelsblad. In 1997 verscheen een eerste bundel essays Atonale schertsen, in 2008 verscheen de bundel De lijfbard van Knut de verschrikkelijke. Hierin is opgenomen de beschouwing ‘Over woede’, waarin Tepper een ‘paar punten uit mijn bondige werkje in wording Over Uitbarstingen van Woede’ presenteerde, een ode aan de woede: ‘Als ik mijn woede niet had gehad, was ik na publicatie van één roman door mijn acute smetvrees voor de literaire wereld prompt weer opgehouden met publiceren.’ Het boek over woede is niet verschenen, maar Teppers aversie tegen de literaire wereld was onmiskenbaar. Teppers essays bevatten evenwel niet alleen uithalen naar het literaire wereldje, ze vormen ook de verslagen van de zoektocht van een auteur naar de kern van zijn eigen opvattingen.

Nanne Tepper leed al lange tijd aan zware depressies. Op 10 november 2012 maakte hij een einde aan zijn leven. Uitgeverij De Bezige Bij berichtte dat Tepper nog tot voor kort werkte aan een nieuwe roman. Het is onbekend of deze roman of hoofdstukken ervan postuum zullen verschijnen.

Literatuur

Links

De eeuwige jachtvelden : roman / Nanne Tepper, 1995

De eeuwige jachtvelden : roman / Nanne Tepper, 1995

De vaders van de gedachte : roman / Nanne Tepper, 1998

De vaders van de gedachte : roman / Nanne Tepper, 1998

De avonturen van Hillebillie Veen / Nanne Tepper, 1998

De avonturen van Hillebillie Veen / Nanne Tepper, 1998

The happy hunting grounds / Nanne Tepper, 2000

The happy hunting grounds / Nanne Tepper, 2000

De lijfbard van Knut de Verschrikkelijke : atonale schertsen / Nanne Tepper, 2008

De lijfbard van Knut de Verschrikkelijke : atonale schertsen / Nanne Tepper, 2008