Harper's Bazaar

Jaar:
1960

Harper’s Bazaar is het oudste modetijdschrift van Amerika. Het werd in 1867 opgericht als weekblad, maar sinds 1901 verschijnt het als maandblad. Gericht op de vrouw uit de hogere en betere middenklasse ontwikkelde Harper’s Bazaar zich in Amerika tot een begrip.

In de tijd dat in Nederland oorlog en papierschaarste heerste, was er in de VS op modetijdschriftgebied een ware revolutie aan de gang, een revolutie waarvan het effect in de Nederlandse bladen pas in de jaren zestig van de vorige eeuw merkbaar zou worden.

Het begon al in de jaren twintig met Edward Steichen en zijn superelegante foto’s voor Vogue, en in de jaren dertig met de Hongaarse fotograaf Martin Munkacsi. Hij was het die als sportfotograaf op het idee kwam zijn modellen niet in de studio maar buiten te fotografen, waar hij ze vol vaart liet bewegen of naar de camera toe liet rennen. De “active life style” fotografie was geboren. Munkacsi’s invloed op vormgevers, art directors en fotografen is enorm geweest.

Voor Harper’s Bazaar is art director Alexey Brodovitch beeldbepalend geweest. Prachtige fotografie, aantrekkelijke covers in kleur, uitvergrote details, smaakvol geklede modellen met een beschaafd sexy uitstraling en een vrolijke levendigheid: hét recept voor een succesvol blad in het optimistische Amerika. Ook Vogue maakte trouwens met art director Alex Liberman eenzelfde vernieuwing door. Tot op de dag van vandaag zijn de twee bladen elkaars grootste concurrenten.

Harper’s Bazaar, maart 1960, cover

Harper’s Bazaar, maart 1960, cover. Signatuur: KW TM 0176.

Harper’s Bazaar, juni 1963, omslag

Harper’s Bazaar, juni 1963, omslag. Signatuur: KW TM 0176.