Functieomschrijving

Waar ruim 120 km aan bibliotheekmateriaal, 5 miljoen gebruikers van onze digitale diensten en verbindend leiderschap samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar onze algemeen directeur met netwerkpartners opgavegericht samenwerkt om voor iedereen in Nederland onderzoeken, lezen, ontdekken en een leven lang leren mogelijk te maken.

Wat is de uitdaging?

Samen met het directieteam geef je leiding aan een organisatie van ruim 500 bevlogen medewerkers. Je zorgt dat de KB een krachtige digitale en publieke speler blijft rond haar strategische doelen op het gebied van Lezen en digitale geletterdheid, Onderzoeken en ontdekken en Duurzame toegang.

Dat betekent:

 • met netwerkpartners in de werkvelden van wetenschap, openbare bibliotheken en erfgoed samenwerken aan complexe maatschappelijke vraagstukken.
 • een leidende rol spelen om onze organisatie in een snel veranderende wereld te gidsen en te ontwikkelen naar een toekomstbestendige organisatie.
 • de bestuurlijke relatie met belanghebbenden onderhouden, zoals het ministerie van OCW.
 • het gezicht zijn van de nationale bibliotheek en het werk dat zij samen met partners doet presenteren.
 • de maatschappelijke positie van de KB uitbouwen en de KB nationaal en internationaal vertegenwoordigen. 

Daar komt bij dat we uitdagingen hebben op het gebied van huisvesting, het zorgen voor de digitale en fysieke veiligheid van onze collecties, het vergroten van de diversiteit en inclusiviteit van de organisatie en het passend krijgen van de financiering bij de uitvoering van onze wettelijke taken.

Wie zoeken we?

Een leider met het talent om impact te maken gecombineerd met een groot verbindend vermogen naar zowel de interne organisatie als de buitenwereld. En verder:

 • bewezen capaciteit om opgavegericht in netwerken doelen te realiseren.
 • bestuurlijke en politieke sensitiviteit en behendigheid, je bent een stevige gesprekspartner en bent goed in het onderhouden van relaties.
 • gedegen financieel inzicht om zorg te dragen voor een gezonde bedrijfsvoering.
 • bewezen ervaring in het succesvol realiseren van organisatieontwikkeltrajecten.
 • intrinsiek overtuigd zijn van het belang van de maatschappelijke doelen van de KB.
 • liefde voor het geschreven woord en de vrijheid van meningsvorming.

Wat hebben we te bieden?

De KB biedt uitstekende arbeidsvoorwaarden. Zoals een brutomaandsalaris van maximaal € 11.850 bij een fulltime dienstverband van 40 uur per week, een vakantietoelage van 8% en eindejaarsuitkering van 8,3%. Lees hier meer over onze arbeidsvoorwaarden.

Hoe is het om bij de KB te werken?

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we voortdurend! Samen met 500 collega’s en met onze netwerkpartners zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met elkaar te streven naar een samenleving waarin iedereen volwaardig mee kan doen. 

Maatschappelijke uitdagingen zoals deze gaan we aan met onze netwerkpartners. Binnen de KB geeft onze besturingsfilosofie richting aan hoe we met elkaar (samen)werken en resultaten willen bereiken. Bevlogen, betrouwbaar, verbindend, open en vernieuwend zijn onze kernwaarden. Als Zelfstandig Bestuursorgaan worden we gefinancierd door het ministerie van OCW. Met onze activiteiten zijn we zowel in het wetenschapsbeleid als in het cultuurbeleid actief.

We omarmen de verschillen tussen onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen een team sterker maken. Dat ervaren we ook zo in ons vernieuwde directieteam. Dat bestaat uit 5 directieteamleden rond de strategische doelen van de KB. Dit zijn: Lezen en Digitale geletterdheid, Onderzoeken en ontdekken en Duurzame Toegang, en Informatie & Technologie en Bedrijfsvoering om deze activiteiten mede mogelijk te maken. Hoe het team zelf de sfeer omschrijft? Als energiek, betrokken en professioneel.

Hoe solliciteer ik naar deze vacature?

Wil jij het gezicht zijn van de nationale bibliotheek? Ons Algemeen Bestuurscollege nodigt je graag uit om te reageren door een korte motivatie en een actueel CV te mailen naar @email.

De sollicitatieprocedure wordt begeleid door een externe bestuursadviseur: Freek Muller. Vragen over de functie of de sollicitatieprocedure? Stel deze rechtstreeks aan hem via 06-42163237 of via e-mail.