Functieomschrijving

Waar Nederlandse poëzie, taalcursussen voor laaggeletterden en linked data samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als onze coördinator van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) de belangen van gebruikers van de dienst behartigt en zorgt voor de doorontwikkeling ervan. De website DBNL is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandstalige letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden. Als coördinator heb je een belangrijke baan: de DBNL is namelijk de best bezochte online dienst van de KB. Miljoenen bezoekers uit de hele wereld raadplegen jaarlijks deze digitale collectie.


Maak jij het mogelijk?
De DBNL is een Vlaams-Nederlands samenwerkingsverband tussen de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheken (VEB) en de KB. In je rol als coördinator DBNL vertaal jij moeiteloos de afspraken en het beleid uit het samenwerkingsverband naar wat dat betekent voor de digitalisering en (door)ontwikkeling van DBNL als digitale dienst. Jij bent degene met het volledige overzicht van de DBNL-dienst en je weet mensen uit verschillende teams met verschillende expertises samen te laten werken aan de verbetering van de dienstverlening. En er is meer. Jij bent de coördinator DBNL die:

 • verantwoordelijk is voor het budget en de begroting van DBNL.
 • eigenaar is van het herbouwproces van DBNL, in afstemming met o.a. de dienst Delpher en de verschillende domeinen bij de KB.
 • een visie heeft op het samenwerkingskader en de beleidsafspraken tussen de Taalunie, de VEB en de KB.
 • het takenpakket van Literatuurgeschiedenis.org efficiënt kan reorganiseren, in samenhang met dat van DBNL.
 • aanspreekpunt is voor inhoudelijke (beleids)thema’s (i.s.m. de hoofdredacteur en de bureauredactie).

Daar komt bij dat je als eerste vertegenwoordiger van DBNL telkens de samenhang, processen en verbanden zoekt en ziet tussen DBNL en andere interne en externe (digitale) activiteiten. DBNL is als digitale dienst, gezien de aard, omvang en het bereik ervan, van groot strategisch belang voor de Nationale Digitale Bibliotheek en voor de KB. Daarom stel je als coördinator hoge eisen aan jezelf op het gebied van visie, aansturing van doorontwikkeling, integrale samenwerking en externe vertegenwoordiging.

Ben jij het talent dat wij zoeken?
We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw liefde voor het geschreven woord gecombineerd met organiserend vermogen? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature coördinator DBNL aanvult met:

 • achtergrond in, of aantoonbare affiniteit met, de neerlandistiek.
 • ervaring met proces- en projectmanagement en met (internationaal) relatiebeheer.
 • overtuigingskracht, pro-activiteit, duidelijkheid en resultaatgerichtheid.
 • uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.
 • analytisch vermogen en kunnen sturen op hoofdlijnen.


Waar kan jij op rekenen?
Als je kiest voor de KB, dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn valt jouw keuze op onder andere:

 • een brutomaandsalaris tussen € 4.363 en € 6.002 (schaal 11).
 • om te starten een dienstverband voor 1 jaar met uitzicht op een vast dienstverband.
 • een goede werk-privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over thuiswerken en flexibele werktijden.
 • 100% vergoeding van jouw OV-reiskosten.
 • pensioenopbouw via pensioenfonds ABP, waarbij de KB 70% van de premie betaalt.
 • een dertiende maand (8,33%).

Deze arbeidsvoorwaarden gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature coördinator DBNL is een dienstverband voor 32 uur per week aan de orde. Lees hier meer over onze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.


Hoe is het om bij de KB te werken?
De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s en met onze netwerkpartners zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met elkaar te streven naar een samenleving waarin iedereen volwaardig mee kan doen. Zo zijn we er ook voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes en voor senioren met tabletcursussen en voor laaggeletterden met taalhulp. Maatschappelijke uitdagingen zoals deze gaan we aan met onze netwerkpartners.

We omarmen de verschillen tussen onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen een team sterker maken. Dat ervaren we ook zo in ons team Collectievorming. Dit team selecteert en verwerft content voor de klanten van de KB en stimuleert gebruik hiervan voor onderzoek. En omdat jij een coördinerende functie hebt, werk je ook veel samen met collega’s buiten de afdeling en buiten de KB. Hoe jouw collega’s zelf de sfeer omschrijven? Als open, enthousiast en betrokken.


Hoe solliciteer ik naar deze vacature?

Wil jij bijdragen aan onze innovatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen.
Vragen over de functie? Stel deze aan Jasper Faase, afdelingshoofd Collecties a.i. via 06-48511892.
Vragen over de sollicitatieprocedure? Fiona van Kessel geeft antwoord via @email of 06-39645240.

 • solliciteren kan tot en met zondag 30 juni 2024.
 • zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag snel met je in gesprek en bellen we je voor een telefonische kennismaking. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.
 • tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG). Lees meer hierover in onze privacyverklaring sollicitanten.