Functieomschrijving

Waar de debuutroman van Kluun, ruim 120 kilometer aan bibliotheekmateriaal en vooruitstrevend collectiebeheer samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als hoofd collectiekennis ervoor zorgt dat kennis over onze unieke collecties wordt opgebouwd, gedeeld en optimaal benut. Zowel door kennis over de collectie te delen, als de aanschaf van bijzondere collectiestukken.


Maak jij het mogelijk?

Samen met je afdeling, die bestaat uit nationale en internationale experts in hun vakgebied, ben je verantwoordelijk voor het opbouwen, verspreiden en bevorderen van kennis over onze collectie. Jij geeft richting door het opstellen van collectiebeleid, werkt mee aan de ontwikkeling van onze publieksprogrammering, brengt een beperkt aantal inhoudelijke dossiers met betrokken medewerkers uit de afdeling verder en legt waar nodig verbindingen voor de teamleden. En er is meer. Jij bent het hoofd collecties dat:

 • de afdeling coacht en in positie brengt om hun werk zo goed mogelijk te doen en de medewerkers meeneemt in de bredere ontwikkelingen van de organisatie.
 • het team verder ontwikkelt en samenwerking met collega’s binnen en buiten het team stimuleert op basis van erkenning voor elkaars vakmanschap, zodat ze gezamenlijk hun taken en verantwoordelijkheden optimaal kunnen vervullen.
 • nieuwe trajecten initieert, maar nog belangrijker: collega’s uit de afdeling in positie brengt om veranderingen, trajecten en projecten te initiëren en uit te voeren.
 • met de grootste bibliotheekcollectie van Nederland werkt en bijdraagt aan de grote verandertrajecten van de komende jaren, zoals de verhuizing van de collectie en het nieuwe publieksgebouw. We werken steeds digitaler, waardoor ook de kennisopbouw en het uitdragen van die kennis continu zal veranderen.
 • sparringpartner is voor specialisten bij de aankoop van kostbare nieuwe stukken bij antiquariaten, particulieren en veilingen.

Daarbij komt dat je de KB en onze unieke collecties vertegenwoordigt in ons netwerk. Je zorgt ervoor dat onderzoekers en geïnteresseerden niet alleen op wetenschappelijke plekken in aanraking komen met onze collectie, maar ook via onverwachte wegen. Dit komt omdat de medewerkers van de afdeling de collectie van de KB op een optimale manier kunnen presenteren, zowel door kennis te delen als door bijzondere collectiestukken aan te schaffen.


Ben jij het talent dat wij zoeken?

We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Zijn dat jouw verbindende vaardigheden gecombineerd met je overtuigingskracht? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature hoofd collectiekennis aanvult met:

 • minimaal een wo-opleiding, bij voorkeur in een geesteswetenschappelijke richting.
 • minstens 3-5 jaar relevante werkervaring als manager of leidinggevende, waarbij je leiding gaf aan zelfstandige professionals.
 • kennis van voor de collectie relevante netwerken en ervaring in presentatie van collectie voor verschillende doelgroepen.
 • Oog voor groei van mensen en vaardig om in netwerken te kunnen samenwerken aan gemeenschappelijke doelen.
 • een gezonde dosis flexibiliteit, zelfreflectie, optimisme en een open houding.

Waar kan jij op rekenen?

Als je kiest voor de KB, dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn valt jouw keuze op onder andere:

 • een bruto maandsalaris tussen € 6.074 en € 7.398 (schaal 13).
 • om te starten een dienstverband voor 1 jaar met uitzicht op een vast dienstverband.
 • een goede werk-privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over thuiswerken en flexibele werktijden.
 • 100% vergoeding van jouw OV-reiskosten.
 • pensioenopbouw via
  pensioenfonds ABP,
  waarbij de KB 70% van de premie betaalt.
 • een dertiende maand (8,33%).

Deze arbeidsvoorwaarden gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature hoofd collectiekennis is een dienstverband voor 32-40 uur per week aan de orde. Lees hier meer over onze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.


Hoe is het om bij de KB te werken?

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s en met onze netwerkpartners zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van en over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen.

We omarmen de verschillen tussen onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen een team sterker maken. Dat ervaren we ook zo in onze afdeling collectiekennis, waarin de collega's onder meer vragen behandelen over metadata, de (online) presentatie van de collectie verzorgen, bijdragen aan onze publieksprogrammering en redactionele content creëren. In dit team zijn 17 mensen werkzaam. Hoe jouw toekomstige collega’s de sfeer omschrijven? Als enthousiast, betrokken en professioneel.


Hoe solliciteer ik naar deze vacature?

Wil jij bijdragen aan onze innovatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen. Wil je daarnaast in je motivatiebrief twee voorbeelden beschrijven van situaties waarin jouw verbindende vaardigheden het verschil maakten? Zo kunnen we zien hoe jij je verbindende kwaliteiten inzet.

Vragen over de functie? Stel deze aan Martijn Kleppe via @email

of op telefoonnummer 06-24221048. Vragen over de sollicitatieprocedure? Fiona van Kessel geeft antwoord via @email
of 06-39645240.

 • solliciteren kan tot en met zondag 23 juni.
 • zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag snel met je in gesprek en bellen we je voor een telefonische kennismaking. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.
 • tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Lees meer hierover in onze privacyverklaring sollicitanten.