Functieomschrijving

Waar De Da Vinci Code van Dan Brown, een linked data-omgeving en gegevensbescherming samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als juridisch adviseur privacyrecht ons helpt om verantwoord met persoonsgegevens om te gaan. Bovendien help je mee om de juridische mogelijkheden en onmogelijkheden van de digitale bibliotheek in kaart te brengen én uit te dragen. En je zorgt dat wij ons houden aan de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).


Maak jij het mogelijk?
Als onze juridisch adviseur privacyrecht streef je naar een veilige, transparante samenleving waarin we op een verantwoorde manier met elkaar én met data omgaan. Je geeft je collega’s uitleg over wat er wel en niet mogelijk is binnen de privacywetgeving. Ook geef je ongevraagd en gevraagd juridisch advies, waarbij je oog hebt voor de positie van de vragensteller en de doelen van de KB. Als juridisch adviseur privacyrecht ben je vasthoudend waar nodig en flexibel waar dat kan. En er is meer. Jij bent de juridisch adviseur die:

 • bewustzijn binnen de KB stimuleert over het belang van de AVG.
 • juridische regels vertaalt naar praktisch werkbare oplossingen (zoals gebruiksvoorwaarden e.d.).
 • AVG-verzoeken behandelt en DPIA-prescreenings uitvoert.
 • privacy-verklaringen en verwerkersovereenkomsten toetst en opstelt.
 • privacy-risico’s signaleert, beoordeelt en adresseert.

Daar komt bij dat je nauw samenwerkt met je collega privacyjurist. En verder met onze functionaris gegevensbescherming (FG), onze chief information security officer (CISO) en veel andere collega’s. Als juridisch adviseur privacyrecht maak je deel uit van een bevlogen team van vijf KB-juristen, gespecialiseerd in diverse rechtsgebieden, zoals privacy-, auteurs-, bestuurs- en arbeidsrecht. Samen beantwoorden jullie vanuit het juridisch loket van de KB geregeld vragen op diverse rechtsgebieden.

Waar kan jij op rekenen?
Als je kiest voor de KB, dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn valt jouw keuze op onder andere:

 • een brutomaandsalaris tussen € 4.363 en € 6.823 (schaal 11 of 12 naar gelang jouw kennis en ervaring).
 • om te starten een dienstverband voor 1 jaar met uitzicht op een vast dienstverband.
 • een goede werk-privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over thuiswerken en flexibele werktijden.
 • 100% vergoeding van jouw OV-reiskosten.
 • pensioenopbouw via pensioenfonds ABP, waarbij de KB 70% van de premie betaalt.
 • een dertiende maand (8,33%).
 • een laptop en mobiele telefoon.

Deze arbeidsvoorwaarden gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature juridisch adviseur auteursrecht en privacy is een dienstverband voor 24-32 uur per week aan de orde. Lees hier meer over onze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.


Hoe is het om bij de KB te werken?
De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s en met onze netwerkpartners zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met elkaar te streven naar een samenleving waarin iedereen volwaardig mee kan doen. Zo zijn we er ook voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes en voor senioren met tabletcursussen en voor laaggeletterden met taalhulp. Maatschappelijke uitdagingen zoals deze gaan we aan met onze netwerkpartners.

We omarmen de verschillen tussen onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen een team sterker maken. Dat ervaren we ook zo binnen de afdeling Collecties en in ons team van KB-juristen. Dit team werkt aan alle nieuwe ontwikkelingen voor wat betreft de huidige én nieuwe wet- en regelgeving. Het team bestaat uit 5 collega’s. Hoe jouw toekomstige collega’s zelf de sfeer omschrijven? Als gedreven, enthousiast en integer.


Hoe solliciteer ik naar deze vacature?

Wil jij bijdragen aan onze innovatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen. Wil je daarnaast omschrijven hoe je deze functie wilt vervullen? Zo kunnen we zien wat jouw visie is op de toepassing van privacyrecht bij de KB.

Vragen over de functie Koen Baaij, functionaris gegevensbescherming via 06-81099739 of @email. Vragen over de sollicitatieprocedure? Ruth Simonis geeft antwoord via @email of 06-21493839.

 • zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag snel met je in gesprek en bellen we je. Als een gesprek op locatie niet mogelijk is, ontmoeten we elkaar digitaal. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.
 • tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG).

Lees meer hierover in onze privacyverklaring sollicitanten.

Vereisten

Ben jij het talent dat wij zoeken?
We zijn benieuwd wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw flexibiliteit in een complexe, veranderende omgeving, gecombineerd met enthousiasme? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature juridisch adviseur privacyrecht aanvult met:

 • een voltooide universitaire rechtenstudie, bij voorkeur met de afstudeerrichting privacyrecht.
 • tenminste 5 jaar werkervaring in een vergelijkbare functie met een gedegen kennis van de (U)AVG en aanverwante wet- en regelgeving.
 • plezier in het samenwerken met veel verschillende collega’s aan een breed scala van vraagstukken.
 • een klantgerichte, communicatieve houding; je kunt adviezen helder op papier zetten voor niet-juristen en overtuigend presenteren.
 • affiniteit met de erfgoedsector en het (openbare) bibliotheekwerk is een pre.