Functieomschrijving

Waar de debuutroman van Kluun, een immense IT-roadmap en Europees aanbesteden samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als senior inkoper de regie voert over de opzet en uitvoering van onze inkoopprocessen. Voor jou als inkoopexpert is dit een uitgelezen kans om een sleutelrol te vervullen.


Maak jij het mogelijk?
Als senior inkoper ben je vanuit je regie- en expertrol nauw betrokken bij de inrichting en uitvoering van onze inkoopprocessen. Je treedt op als adviseur voor het brede inkoopbeleid van de KB en zet deze visie krachtig neer. Als inkoopadviseur begeleid je zelfstandig KB-brede aanbestedingen en ondersteun je interne stakeholders bij het helder definiëren van inkoopbehoeften en het vertalen hiervan naar inkoopstukken. Je stelt zelfstandig inkoopprojectplannen op, vraagt offertes aan, begeleidt het beoordelingsproces van aanbestedingen en formuleert adviezen voor gunning. En er is meer. Jij bent de senior inkoper die:

 • significant bijdraagt aan het verbeteren van onze inkoopfunctie en het inkoopteam een prominente positie helpt verwerven.
 • op strategisch niveau meedenkt over de toekomst en mogelijkheden van onze inkoopafdeling (momenteel is het vormgeven en invullen van contractmanagement een van de focuspunten).
 • (complexe) nationale en Europese aanbestedingen van leveringen en diensten uitvoert.
 • flexibel schakelt tussen diverse inkoopvraagstukken.
 • in teamverband werkt en daarbij ook collega’s coacht, begeleidt en inspireert op het gebied van kennis, vaardigheden en competenties.

Daar komt bij dat je te maken krijgt met een scala aan boeiende en unieke inkooptrajecten die van cruciaal belang zijn voor het behalen van de KB-doelstellingen. Als inkoopadviseur heb je de verantwoordelijkheid om deze aanbestedingen op een rechtmatige en doeltreffende manier te realiseren. Door goed te luisteren, te analyseren en te adviseren weet je daarbij een goede mix te vinden tussen formele regels en een pragmatische aanpak. Het gaat hierbij om uiteenlopende en uitdagende onderwerpen zoals e-content (e-learnings), financiële systemen, ICT-diensten en producten.

Bij ons maak je als senior inkoper echt impact. We bieden een dynamische omgeving waar jouw ervaring en expertise worden gewaardeerd, waar je de ruimte krijgt om te groeien en te excelleren op zowel persoonlijk vlak als gezamenlijk met het team.

Waar kan jij op rekenen?
Als je kiest voor de KB, dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn valt jouw keuze op onder andere:

 • een brutomaandsalaris tussen € 5.305 en € 6.823 (schaal 12).
 • om te starten een dienstverband voor 1 jaar met uitzicht op een vast dienstverband.
 • een goede werk-privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over thuiswerken en flexibele werktijden.
 • 100% vergoeding van jouw OV-reiskosten.
 • pensioenopbouw via pensioenfonds ABP, waarbij de KB 70% van de premie betaalt.
 • een dertiende maand (8,33%).
 • alle mogelijkheden om je verder te ontwikkelen binnen het vakgebied.

Deze arbeidsvoorwaarden gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature senior inkoper is een dienstverband voor 32-40 uur per week aan de orde. Lees hier meer over onze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.


Hoe is het om bij de KB te werken?
De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s en met onze netwerkpartners zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met elkaar te streven naar een samenleving waarin iedereen volwaardig mee kan doen. Zo zijn we er ook voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes en voor senioren met tabletcursussen en voor laaggeletterden met taalhulp. Maatschappelijke uitdagingen zoals deze gaan we aan met onze netwerkpartners.

We omarmen de verschillen tussen onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen een team sterker maken. Dat ervaren we ook zo in ons team inkoop. Er is een hoge mate van vrijheid in een werkomgeving met veel uitdagingen. Jij als senior inkoper ervaart van dichtbij de inkoopprocessen en hebt invloed op het effect en de waarde van inkoop. Het team werkt samen met jou aan het professionaliseren van de inkoopfunctie. Het is een klein team dat bestaat uit een coördinator inkoop, een medior inkoopadviseur, een junior inkoopadviseur en een inkoopondersteuner. Hoe jouw toekomstige collega’s de sfeer omschrijven? Als persoonlijk, laagdrempelig en vertrouwd. Een sfeer waar plezier en positiviteit worden aangemoedigd.


Hoe solliciteer ik naar deze vacature?

Wil jij bijdragen aan onze innovatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen. Wil je daarnaast, door middel van een opsomming, ook een kijkje geven in de door jouw uitgevoerde aanbestedingen?
Vragen over de functie? Stel deze aan Marilijn van der Linden-Schaap, coördinator inkoop, via @email of 06-81117512. Vragen over de sollicitatieprocedure? Fiona van Kessel geeft antwoord via @email of 06-39645240.

 • zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag snel met je in gesprek en bellen we je voor een telefonische kennismaking. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.
 • tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG). Lees meer hierover in onze privacyverklaring sollicitanten.

Vereisten

Ben jij het talent dat wij zoeken?
We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw gestructureerde werkwijze gecombineerd met sterke adviesvaardigheden? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature senior inkoper aanvult met:

 • een afgeronde relevante hbo-opleiding aangevuld met gerichte opleidingen of cursussen op inkoopgebied, een leergang aanbestedingsrecht is een pre.
 • up-to-date kennis van het Europese aanbestedingsrecht en ruime ervaring als regisseur van complexe inkooptrajecten, waarbij je minimaal vier Europese aanbestedingen succesvol hebt afgerond.
 • een analytische, proactieve, pragmatische werkwijze en een hands-onmentaliteit.
 • resultaatgerichtheid en goede communicatieve vaardigheden (zowel mondeling als schriftelijk).