UX Designer

Waar (kilo)meters aan encyclopedieën, 36 terabyte aan webarchiefdata en usability testing samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als UX designer zorgt dat onze klanten een soepele en intuïtieve gebruikerservaring hebben zodat ze makkelijk hun weg vinden in onze brede digitale dienstverlening.

Maak jij het mogelijk?   
Bij de KB staat onze maatschappelijke rol centraal, we werken aan een slimmer, creatiever en vaardiger Nederland. Met onze diensten bereiken we 40% van alle Nederlanders. Dus als UX designer bij de KB beteken je echt iets voor heel veel mensen. Een mooie baan die dagelijks begint met een goede kop koffie en de dagelijkse stand-up in verschillende werkvormen zoals scrum/agile of design thinking. En wil je je als UX designer verder ontwikkelen, dan ben je bij ons ook aan het goede adres. En er is meer. Jij bent de UX designer die:

 • specificaties kan creëren voor een optimale gebruikservaring; van ruwe schetsen tot pixel-perfect schermontwerpen.
 • user experience tests opzet en uitvoert om gebruikerservaringen, -wensen en -knelpunten te analyseren.
 • verbeteringsplannen maakt t.b.v. de customer journey.
 • adviseert op het gebied van user experience en voorstellen omzet in prototypes en/of wireframes.
 • user experience-initiatieven coördineert, van concept tot implementatie.

Daar komt bij dat we de komende tijd een single-identity voor alle leden van de openbare bibliotheek gaan realiseren. Dat betekent dat straks ieder bibliotheeklid met één inlogaccount een e-book bij de KB kan lenen en met hetzelfde account ook een boek kan verlengen bij de lokale bibliotheek. Maar liefst 3,5 miljoen leden gaan het gebruiken. We willen voor alle Nederlanders het zo makkelijk mogelijk maken om online te lezen, te leren of te ontmoeten. Jij gaat dit helpen mogelijk maken!

Ben jij het talent dat wij zoeken?
We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw manier van samenwerken: voor een groter doel gecombineerd met focus op de klant? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature UX designer aanvult met:

 • hbo opleiding, bij voorkeur als richting Communication and Multimedia Design (CMD).
 • minstens 3 jaar werkervaring als UX Designer, CX expert of UX Researcher.
 • ruime ervaring met alle ontwerptechnieken, zoals analyseren, ideation, empathy maps, user journeys, enz.
 • kennis van grafische vormgeving en typografie en ervaring met Adobe Creative Suite, Sketch, Axure e.d., maar ook met het handmatig tekenen van ontwerpen.
 • een growth mindset, oog voor detail en creatief in het oplossen van (UX)-problemen en enige kennis van HTML5 en CSS is een pre.

Waar kan jij op rekenen?
Als je kiest voor de KB dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn valt jouw keuze op onder andere:

 • een brutomaandsalaris tussen € 2.846 en € 4.514 (schaal 10).
 • om te starten een dienstverband voor 1 jaar met uitzicht op een vast dienstverband.
 • alle mogelijkheden om te groeien in deze rol als je nog niet (volledig) toegerust bent als UX designer. Wat je niet weet leren we je.
 • een goede werk- en privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over thuiswerken en flexibele werktijden.
 • 100% vergoeding van jouw OV-reiskosten.
 • pensioenopbouw via pensioenfonds ABP.
 • een dertiende maand (8,33%).

Deze arbeidsvoorwaarden (en meer) gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature UX designer is een dienstverband voor 32-40 uur per week aan de orde.

Hoe is het om bij de KB te werken?
De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. Een toekomstige infrastructuur is hierbij onmisbaar en dus is onze IT-roadmap enorm.

We omarmen de verschillen van al onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen elkaar versterken. Dat ervaren we ook zo in ons agile team Klant & Identiteit. Dit multifunctionele team valt onder de afdeling Marketing en werkt aan de doorontwikkeling van onze online diensten. Het team bestaat uit 12 specialisten. Hoe jouw 12 toekomstige collega’s zelf de sfeer omschrijven? Als positief, betrokken en lerend.   

Hoe solliciteer ik naar deze vacature?

Wil jij bijdragen aan onze innovatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen. Wil je daarnaast ook aangeven welke drie aanpassingen jij als UX designer op de website van de KB zou willen aanbrengen om onze gebruikers een betere (gevoels)ervaring te geven? Wil je daarbij vertellen waarom je dit vindt en hoe je te werk gaat om deze verbetervoorstellen door te voeren? Zo kunnen we zien hoe jij je talenten als UX designer inzet om de look en feel van onze website te verbeteren.

Vragen over de functie? Stel deze aan Maaike Napolitano, hoofd Marketing en Educatie a.i., via 06-11749706 of via @email. Vragen over de sollicitatieprocedure? Ruth Simonis geeft antwoord via @email of 06-21493839.

 • solliciteren kan tot en met zondag 22 mei 2022.
 • zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag met je in gesprek. Als een gesprek op locatie niet mogelijk is, ontmoeten we elkaar digitaal. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.
 • de eerste gespreksronde valt in week 22. De tweede gespreksronde vindt uiterlijk plaats in week 23, daarna maken we een keuze.
 • tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG).

 

 

Vacature UX Designer
*
*
*
*

De KB bewaart je gegevens tijdens de wervings- en selectieprocedure. Op grond van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG) verwijdert de KB deze uit haar database, uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure.

Meer informatie over Privacy en AVG is te vinden op de KB-website.