Inspanningen KB voor digitale duurzaamheid beloond met DPC Award

Inspanningen KB voor digitale duurzaamheid beloond met DPC Award

Als initiatiefnemer van het eerste digitale magazijn ter wereld loopt de Koninklijke Bibliotheek al jaren voorop met onderzoek naar digitale duurzaamheid, het permanent toegankelijk houden van opgeslagen digitaal materiaal. Om dit te realiseren doet de KB onderzoek, en wisselt ze kennis uit in diverse (inter)nationale netwerken.

Dit onderzoek en de kennisuitwisseling vinden plaats vanuit de sector Innovatie & Ontwikkeling. Zo nam en neemt de KB deel aan vele Europese onderzoeks- en samenwerkingsprojecten op dit gebied, zoals KEEP (Keeping Emulation Environments Portable) en Planets (Preservation and Long-term Access through Networked Services), en de Open Planets Foundation.

KEEP en Planets werden in oktober genomineerd voor een DPC Award.

De Digital Preservation Coalition, die dit jaar tien jaar bestaat, kende deze week drie prijzen toe. De Koninklijke Bibliotheek is er trots op, dat haar inspanningen op het gebied van digitale duurzaamheid zijn beloond: het Planets-project waarin de KB partner was, ontving de DPC Award voor ‘an outstanding contribution to research and innovation in digital preservation’. Planets werd geprezen om de baanbrekende innovatieve technologieën die het ontwikkelde.

De KB continueert haar inspanningen voor digitale duurzaamheid, o.a. binnen de Open Planets Foundation, en als deelnemer aan SCAPE (Scalable Preservation Environments), de opvolger van Planets.