Lid worden

Inhoudsopgave

De KB probeert alles te verzamelen wat er in of over Nederland is gepubliceerd - digitaal en fysiek. Als lid van de KB kun je deze boeken en tijdschriften (online) reserveren en inzien in de leeszalen. Verder krijg je als lid toegang tot diverse online bronnen en digitale publicaties. Ook kun je gebruikmaken van publiekspc’s, printers en scanners. Je kunt het lidmaatschap online aanvragen, maar ook bij de ontvangstbalie in de KB-leeszalen. Lees hieronder meer over lid worden van de KB.

Lid worden in het kort

  • Iedereen die 17 jaar of ouder is en de Nederlandse nationaliteit heeft, kan lid worden van de KB.
  • Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, maar heb je op dit moment wel een huisadres in Nederland? Ook dan kun je lid worden.
  • Lid zijn van de KB kost maximaal € 15 per jaar.
  • Je bent lid voor 1 jaar. Je kunt zelf kiezen of je daarna wilt verlengen.
  • Lees meer over onze regels in de gebruiksvoorwaarden van de KB.

Kosten lidmaatschap

Lid worden van de KB kost € 15 voor 1 jaar. In sommige gevallen kun je korting krijgen op je lidmaatschap.

Na 1 jaar stopt je lidmaatschap vanzelf. We schrijven dus nooit automatisch opnieuw geld af van je rekening. Wel sturen we je een mail als je lidmaatschap bijna ophoudt. Vervolgens kun je je lidmaatschap zelf online verlengen.

Gratis leeszaalpas

Wil je alleen komen studeren in de KB? Dan kun je bij je bezoek aan de KB een gratis leeszaalpas aanvragen bij de ontvangstbalie (online aanvragen is niet mogelijk). Met deze pas kun je de leeszaal in, maar geen materiaal reserveren uit het magazijn en geen gebruikmaken van de publiekspc's in de leeszaal.

Instellingspas

Wil je als instelling toegang tot de KB? Een instellingspas geeft medewerkers toegang tot onze fysieke collectie. Het gaat om 1 medewerker tegelijk. De instellingspas biedt géén toegang tot de digitale bestanden die de KB aanbiedt, vanwege licentiebeperkingen. Net als een normaal lidmaatschap kost dit € 15 voor 1 jaar. Geïnteresseerd? Stuur een bericht met de naam van de instelling, het adres, de plaats en de contactpersoon naar @email.

Toegang tot digitale diensten

De online diensten met een slotje zijn alleen voor particulier gebruik, zoals afgesproken in de licentieovereenkomsten. Nederlanders hebben overal ter wereld toegang; niet-Nederlanders alleen zolang zij een tijdelijk of permanent woonadres in Nederland hebben (adreslegitimatie verplicht).

Online lid worden

Vul het inschrijfformulier in om online lid te worden. Je wordt online lid in een aantal stappen.

Ga naar het inschrijfformulier

Ga naar inschrijven.kb.nl.

Vul je e-mailadres in

Geef je e-mailadres op. Klik daarna op ‘ga verder’.

Vul je gegevens in

We hebben deze gegevens nodig, omdat je lidmaatschap persoonlijk is en dus op jouw naam staat. Klik op ‘volgende stap’.

Bedenk een wachtwoord

Je hebt je een account onder andere nodig om boeken aan te vragen, computers in de KB te gebruiken en je gegevens aan te passen. Klik op ‘volgende stap’.

Check de samenvatting

Check de samenvatting van de gegevens die je tot nu toe hebt ingevuld. Klopt er iets niet? Ga dan terug door op ‘vorige stap’ te klikken. Klopt alles? Klik dan op ‘volgende stap’.

Kies je lidmaatschap

Kies het lidmaatschap dat je wilt. Je kunt alleen korting krijgen als je aan bepaalde eisen voldoet. Klik vervolgens op ‘volgende stap’.

  • Ben je scholier? Dan krijg je na deze stap een e-mail en volg je de instructies uit die mail. Je kunt stap 7 en 8 hieronder overslaan.
  • Ben je student? Dan log je hierna in bij InAcademia met je schoolaccount. Je kunt stap 7 hieronder overslaan.

Identificeer jezelf

Bewijs wie je bent door in te loggen met iDIN. Je betaalt nog niet tijdens deze stap. Lees meer over hoe iDIN werkt op idin.nl. Je kunt ook een kopie van je identiteitsbewijs naar de KB sturen via @email. Het inschrijfproces duurt op deze manier langer. Stuur altijd een veilige kopie. Die kun je bijvoorbeeld maken met de KopieID-app van de Rijksoverheid. We vernietigen de kopie nadat we je gegevens hebben gecheckt. Klik vervolgens op ‘volgende stap’.

Betalen

Je kunt betalen met iDeal, Mastercard, Visa of een eenmalige machtiging (SEPA Incasso).

Betaal je liever via bankoverschrijving? Neem dan contact met ons op.

Na je online inschrijving

Je ontvangt na de laatste stap een bevestigingsmail met je registratienummer. Als je hebt betaald met iDeal, Mastercard of Visa, dan kun je met je registratienummer meteen gebruikmaken van onze digitale diensten. Je logt in met je registratienummer en het wachtwoord dat je tijdens het inschrijven hebt bedacht.

Bij je eerste bezoek aan de KB ontvang je van ons je lidmaatschapspas (ook wel lenerspas genoemd). Je pasnummer vervangt vanaf dat moment je registratienummer. Online log je dan dus in met je pasnummer.

Heb je vragen of kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op.

Bij de balie lid worden

Bij de balie in de KB kun je zelf op een van onze inschrijfcomputers lid worden. Zorg dat je je identiteitsbewijs bij je hebt, zodat we je identiteit kunnen checken. En neem een poststuk mee, zodat je kunt laten zien waar je woont. Wil je gebruikmaken van een van de kortingsmogelijkheden? Neem dan ook daarvoor de juiste documenten mee, zoals je schoolpas, collegekaart of Ooievaarspas.

Je krijgt bij de balie meteen je lidmaatschapspas. Met het nummer op je pas kun je vervolgens ook online inloggen om onze digitale diensten te gebruiken.

Heb je tijdens het inschrijven vragen of kom je ergens niet uit? Onze baliemedewerkers helpen je graag.