Lid worden

Inhoudsopgave

De KB probeert alles te verzamelen wat er in of over Nederland is gepubliceerd - digitaal en fysiek. Als lid van de KB kun je deze boeken en tijdschriften (online) reserveren en inzien in de leeszalen. Verder krijg je als lid toegang tot diverse online bronnen en digitale publicaties. Ook kun je gebruikmaken van publiekspc’s, printers en scanners. Je kunt het lidmaatschap online aanvragen, maar ook bij de ontvangstbalie op de 1e verdieping. Lees hieronder meer over lid worden van de KB.

Lid worden in het kort

  • Iedereen die 17 jaar of ouder is en de Nederlandse nationaliteit heeft, kan lid worden van de KB.
  • Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, maar heb je op dit moment wel een huisadres in Nederland? Ook dan kun je lid worden. Heb je niet de Nederlandse nationaliteit en heb je geen woonadres in Nederland dan kun je wel lid worden (voor raadplegen fysieke collectie) maar je krijgt geen toegang tot online bronnen en digitale publicaties.  
  • Lid zijn van de KB kost maximaal € 15 per jaar.
  • Je bent lid voor 1 jaar. Je kunt zelf kiezen of je daarna wilt verlengen.
  • Lees meer over onze regels in de gebruiksvoorwaarden van de KB.

Kosten lidmaatschap

Lid worden van de KB kost € 15 voor 1 jaar. In sommige gevallen kun je korting krijgen op je lidmaatschap.

Na 1 jaar stopt je lidmaatschap vanzelf. We schrijven dus nooit automatisch opnieuw geld af van je rekening. Wel sturen we je een mail als je lidmaatschap bijna ophoudt. Vervolgens kun je je lidmaatschap zelf online verlengen.

Gratis leeszaalpas

Wil je alleen komen studeren in de KB? Dan kun je bij je bezoek aan de KB een gratis leeszaalpas aanvragen bij de ontvangstbalie (online aanvragen is niet mogelijk). Met deze pas kun je de leeszaal in, maar geen materiaal reserveren uit het magazijn en geen gebruikmaken van de publiekspc's in de leeszaal.

Instellingspas

Wil je als instelling toegang tot de KB? Een instellingspas geeft medewerkers toegang tot onze fysieke collectie. Het gaat om 1 medewerker tegelijk. De instellingspas biedt géén toegang tot de digitale bestanden die de KB aanbiedt, vanwege licentiebeperkingen. Net als een normaal lidmaatschap kost dit € 15 voor 1 jaar. Geïnteresseerd? Stuur een bericht met de naam van de instelling, het adres, de plaats en de contactpersoon naar @email.

Toegang tot digitale diensten

De online diensten met een slotje zijn alleen voor particulier gebruik, zoals afgesproken in de licentieovereenkomsten. Nederlanders hebben overal ter wereld toegang; niet-Nederlanders alleen zolang zij een tijdelijk of permanent woonadres in Nederland hebben (adreslegitimatie verplicht).

Online lid worden

Vul het inschrijfformulier in om online lid te worden. Je wordt online lid in een aantal stappen.

Maak een inlogaccount aan

Je hebt een inlogaccount nodig onder andere om gebruik te maken van onze (digitale) collecties, computers in de KB en je gegevens aan te passen. Als je nog geen inlogaccount hebt, maak je er één aan. Je geeft een mailadres op, kiest een gebruikersnaam en een wachtwoord. 

Vul je contactgegevens in

We hebben deze gegevens nodig, omdat je lidmaatschap persoonlijk is en dus op jouw naam staat.

Kies je lidmaatschap

Kies het lidmaatschap dat je wilt. Je kunt alleen korting krijgen als je aan bepaalde eisen voldoet.

Identificeer jezelf

Bewijs wie je bent door in te loggen met iDIN. Lees meer over hoe iDIN werkt op idin.nl. Je kunt ook een kopie van je identiteitsbewijs naar de KB sturen via @email. We vernietigen de kopie nadat we je gegevens hebben gecheckt.

Betalen

Je kunt betalen met iDeal, Mastercard, Visa of een eenmalige machtiging (SEPA Incasso).

Betaal je liever via bankoverschrijving? Neem dan contact met ons op.

Na je online inschrijving

Je ontvangt na inschrijving een bevestigingsmail met je lidmaatschapsnummer. Als je hebt betaald met iDeal, Mastercard of Visa, dan kun je met je lidmaatschapsnummer meteen gebruikmaken van onze digitale diensten. Je logt in met het inlogaccount dat je tijdens het inschrijven hebt aangemaakt.

Bij je eerste bezoek aan de KB ontvang je van ons je lidmaatschapspas (ook wel lenerspas genoemd). 

Heb je vragen of kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op.

Bij de balie lid worden

Bij de balie in de KB kun je zelf op een van onze inschrijfcomputers lid worden. Zorg dat je je identiteitsbewijs bij je hebt, zodat we je identiteit kunnen checken. En neem een recente adreslegitimatie mee (een officieel document waar je adres op vermeld staat, bijvoorbeeld een brief van school, gemeente of bank), zodat je kunt laten zien waar je woont. Wil je gebruikmaken van een van de kortingsmogelijkheden? Neem dan ook daarvoor de juiste documenten mee, zoals je schoolpas, collegekaart of Ooievaarspas.

Je krijgt bij de balie meteen je lidmaatschapspas. 

Heb je tijdens het inschrijven vragen of kom je ergens niet uit? Onze baliemedewerkers helpen je graag.