Dit is een verhaal uit het werk van één van de 30 leesconsulenten die vanaf september 2018 aan de slag zijn gegaan met het uitdragen van de methodiek ‘leesplezier voor kinderen met een beperking’ en deze te borgen binnen de Bibliotheek op school. Via een stimuleringsregeling zijn nu 23 bibliotheken daarmee bezig.
Sinds het najaar van 2017 wordt de opleiding ‘Leesplezier voor kinderen met een leesprobleem’ binnen het opleidingenhuis van de Bibliotheek op school aangeboden. De opleiding zit steeds vol (15 leesconsulenten per keer). Het enthousiasme bij de deelnemers is groot. Echter, eenmaal terug op de werkplek blijkt het lastig om nieuwe activiteiten rond dit onderwerp te stimuleren en in te zetten. De stimuleringsregeling legt de focus op hoe implementatie en borging te bevorderen. De deelnemende leesconsulenten werken elk daaraan bij drie scholen in hun regio. Dankzij de stimuleringsregeling kunnen zij zich daarop met een systematische aanpak specifiek richten.
Over het belang en enthousiasme op scholen verhaalt onderzoek uit 2016: Factsheet pilots Kinderen met leesproblemen in de Bibliotheek op School (pdf - 1,8MB).
De eerste ervaringen laten zien dat:
- nieuwe ideeën en aanvullende materialen worden aangedragen om het leesplezier van kinderen met een beperking te stimuleren;
- de extra ondersteuning scholen stimuleert het blijvend op te pakken, zowel qua integratie in het beleid als in de uitvoering;
- meer scholen ervaring kunnen opdoen met de methodiek;
- de samenwerking tussen leesconsulent en interne begeleider op school intensiever wordt.
Zie ook het verslag: Leesplezier voor kinderen met een leesprobleem (pdf - 246KB).