Om te komen tot een visie op Leven Lang Leren en de rol van de KB en openbare bibliotheken daarbij zijn in 2018 de volgende stappen gezet:
- Interne analyse: helder krijgen van de rol van de KB bij Leven Lang Leren. Inventariseren wat de KB daarin doet.
- Externe analyse: hoe kijkt de sector openbare bibliotheken aan tegen Leven Lang Leren? Waar liggen kansen voor KB respectievelijk OB’s?
- Marktverkenning: wie zijn actief op het gebied van Leven Lang Leren en wie nemen af?
- Antwoord vinden op: aan welke vormen van Leven Lang Leren kunnen de KB en openbare bibliotheken het meest passend bijdragen? Welke kanalen zijn geschikt?
- Delen praktijkvoorbeelden van Leven Lang Leren en ontwikkelingen uit het werkveld.
- Kennis delen en dialoog met betrokkenen uit het veld en in de themagroep Leven Lang Leren. In de themagroep werken medewerkers uit bibliotheken, POI’s, de KB en experts van buiten de branche samen aan vernieuwing.
Alle input is verwerkt in het visiedocument ‘Leven lang leren: oog voor kansen’ (pdf - 3MB).
De analyse en aanbevelingen zijn vanuit het perspectief van de KB vervaardigd. Omdat het maatschappelijke kader en de verwachte ontwikkelingen en trends in detail zijn beschreven, is de analyse voor de hele bibliotheeksector relevant en waardevol. Op deze manier biedt de KB een handvat voor visievorming en heldere keuzes op het gebied van ‘leven lang leren’.
De KB heeft het document overgedragen aan de SPN, themagroep Leven Lang Leren. Dit past in het kader van de Gezamenlijke Innovatieagenda. De Provinciale Ondersteuningsinstellingen (POI’s) en openbare bibliotheken ondersteunen in de praktijk het Leven Lang Leren met diensten en activiteiten. Zij gaan daar mee door en bouwen dat uit, afgestemd op de lokale vragen en behoeften.

Medewerkers van de KB en openbare bibliotheken deelden kennis via experimenten met nieuwe media. Films van innovatieve activiteiten bij bibliotheken zijn geplaatst op het platform BiebtoBieb. Voorbeeld: Bij bibliotheek Breda de activiteit Theatertaal.
In webinars gaven medewerkers van de KB uitleg over specifieke onderwerpen aan bibliotheken. Voorbeeld: KB-webinar uitleg rapportages Bibliotheekonderzoeksplatform.
De reacties op de live uitzendingen en de filmpjes zijn positief. Webinars en korte films worden een vast onderdeel van het uitwisselen van kennis.