KB nationale bibliotheek

Hoofdstuk 3 / 5

Uitgelicht project Hulp om de hoek

Bibliotheken ontwikkelen zich van de klassieke uitleenbibliotheek naar een brede maatschappelijke bibliotheek. Ze zetten flink in op de ontwikkeling van (digi)Taalhuizen voor (kwetsbare) doelgroepen. Zo wordt de bibliotheek een plek waar mensen terecht kunnen voor een non-formeel educatieaanbod en ondersteuning bij taal- en digitale vaardigheden. Maar ook voor vragen en activiteiten binnen de domeinen Werk & Inkomen, Gezin, Gezondheid, Rekenen & Geld, E-overheid & Belastingdienst en Juridisch.

schetsweergave: hulp on de hoek

Door de samenwerking met de Belastingdienst profileren bibliotheken zich steeds meer als een plek waar je met vragen over de (digitale)overheid terecht kunt. De bibliotheek faciliteert hierbij de hulp van derden en ontwikkelt zich zo naar ‘hulp om de hoek’. De dienstverlening omvat het zelfredzaam maken van mensen via het educatieaanbod of het verbinden van mensen die minder zelfredzaam zijn met hulpstructuren in de samenleving.

De ontwikkellijn is: van taalhuis via digi-taalhuis naar ‘hulp om de hoek’.

Een aantal bibliotheken, waaronder Dalfsen, Deventer en Zoetermeer, experimenteren met een informatiepunt zorg, welzijn en wonen. Daarbij wordt intensief samengewerkt met de gemeente en lokale partners.

De ervaring leert dat hiervoor een lange adem nodig is. Eenmaal op gang komen de ideeën los om samen te zorgen voor een wegwijzer voor de burger. Verbinding met de gemeente op elk niveau en met elke betrokken afdeling is belangrijk. Het werkt als er verbinding is tussen cultuur, welzijn en basisvaardigheden, zowel in beleid als in het informatiepunt zelf. Samenwerking met lokale partners die er voldoende en enthousiast tijd en menskracht in steken is belangrijker dan iedere organisatie erbij te halen.

Met vijf bibliotheken is een inspiratiedocument met 20 praatbladen ontwikkeld. Dat is erg handig in het gesprek met de gemeente, zo bleek tijdens de introductie ervan in een workshop met gemeenten en bibliotheken op het VNG-congres van 26 juni 2018. Download Samen voor zelfredzaamheid en participatie: Bibliotheek, gemeente en lokale partners (Powerpoint - 11,4MB).

Om de dienstverlening als ‘hulp om de hoek’ goed te kunnen laten functioneren, is een landelijk dekkende sociaal-educatieve kaart nodig. In deze kaart is het gehele aanbod op het gebied van taal, digitaal en overige diensten binnen het sociaal domein opgenomen. Bibliotheken kunnen daarmee op lokaal niveau een gidsfunctie vervullen richting burgers: doorverwijzen naar een passend educatieaanbod of verbinden met de juiste hulpstructuren. Het aanbod van diensten op het gebied van digitale vaardigheden en hulp bij het invullen van de belastingaangifte is in februari 2019 gereed. Dan kan de belastingtelefoon het gebruiken om mensen door te verwijzen naar de bibliotheek. Daarna wordt de kaart stapsgewijs uitgebouwd.

Terug naar Participatie & zelfredzaamheid