Congres in

woord en beeld

roze-rechts

Congres in

woord en beeld

roze-rechts

Prikkelende quotes

Sfeerfilm

Ervaringen in vlogs

Op stadssafari

Dit jaar organiseerden we de dag voorafgaand aan het congres een extra programmaonderdeel: de Stadssafari. Op 15 april 2019 gingen zo’n tachtig deelnemers op stadssafari door Rotterdam. Op ontdekkingstocht, om inspiratie op de doen bij organisaties die zich op een bijzondere manier inzetten voor diversiteit. Vier deelnemers namen hun camera ter hand en delen in deze vlogs hun ervaringen!

In beeld

goud-chapeau

Halleh Ghorashi, hoogleraar Diversiteit en Integratie aan de VU Amsterdam

goud-chapeau

Halleh Ghorashi, hoogleraar Diversiteit en Integratie aan de VU Amsterdam

‘Ontregelaars brengen werelden bij elkaar’

Halleh Ghorashi woonde tot haar zeventiende in Iran voor ze naar Nederland vluchtte. Voor het Nationale Bibliotheekcongres stelde zij als curator het ochtendprogramma samen. Ze hoopt met haar keuze mensen te inspireren en te laten nadenken over diversiteit.

“Na de Iraanse revolutie kwam na jaren van dictatuur vrijheid. Ik ging boeken lezen – Nietzsche, Marx. Op straat waren boekenstands waar discussies ontstonden. Ik voelde me verbonden met de hele wereld via gedichten en muziek. Toen kwam de onderdrukking door de islamisten. Verboden boeken dreven in de kanalen, als dode vissen. Mijn redding waren boeken die we hadden verstopt, zoals ‘The soul enchanted’ van Romain Rolland. ‘Langdradig’ heet zijn stijl, maar daardoor kon ik in gedachten reizen naar het Parijs van de jaren dertig, naar de rebelse Annette, die haar eigenheid behield. Ik kon óók mijn eigenheid behouden.”

Accent

“Ik vluchtte naar Nederland. Daar zag ik in de bibliotheek de boeken die in Iran verboden waren. Ik kon ze niet lezen, omdat ze in het Nederlands waren. Ik leerde snel de taal en ging antropologie studeren. Ik merkte dat vluchtelingen hulp kregen, maar niet als gelijken werden gezien. De focus lag bijvoorbeeld op mijn accent, dat ik niet kwijtraak. Mensen vormen beelden die worden gevoed door media. Maar als we allemaal hetzelfde zouden zijn, hebben we elkaar niet nodig en als we allemaal verschillend zouden zijn, kunnen we niet communiceren. Het gaat om de balans.”

'Boeken waren mijn redding.'

Vertragen

“Hoe krijg je oog voor verschillen? Door te vertragen, dan zie je details. Door je eigen mening op te schorten. En door de positie van de ander in te nemen. Ik houd van omdenkers en ontregelaars. Zij brengen werelden bij elkaar.”

Nog meer prachtige inspiratiebronnen die Halleh tijdens het congres aan het publiek toonde:

Leeuwarden Beste Bibliotheek 2019!

Dbieb Leeuwarden mag zich de Beste Bibliotheek van Nederland 2019 noemen. Zowel de vakjury als het publiek kozen – zo bleek na een bloedstollende ontknoping – voor de Friese bibliotheek. Meer dan 21.000 mensen brachten hun stem uit en een deskundige vakjury beoordeelde zes genomineerde bibliotheken.

De jury zag bij de bezoeken aan de zes bibliotheken bepaalde tendensen: ruime openingstijden en kleinere collecties die zijn afgestemd op de lokale omgeving. Er wordt veel samengewerkt met (on)verwachte partners en de bibliotheken zijn allemaal laagdrempelig, mooi ingericht en worden bemand door klantvriendelijk personeel. Oud-winnaar van Stadkamer Zwolle en jurylid Astrid Vrolijk: “Stuk voor stuk vonden we het fantastische bibliotheken, maar er staken er voor ons twee bovenuit: Vught en Leeuwarden.”

Mooie transformatie

Uiteindelijk won de Friese hoofdstad. Volgens het juryrapport blinkt Leeuwarden uit in het grote aantal activiteiten en een geweldige collectie. De voormalige gevangenis heeft volgens de jury haar historische karakter behouden, maar tegelijkertijd een zeer eigentijdse uitstraling en sfeer. Het leescafé vormt een mooi voorbeeld van de samensmelting van ‘lekker lezen’ en een café. Ook de website is opvallend mooi en toegankelijk.

Reactie

‘Het bruist in de sector’

“Deze erkenning van zowel vak- als publieksjury is een beloning voor al onze inspanningen in de afgelopen vier jaar. Geweldig. Ons gebouw is natuurlijk een blikvanger, maar met onze fantastische invulling laten we zien dat we echt anticiperen op de wensen van het publiek. We zijn zeven dagen in de week open en ontvangen jaarlijks 365.000 bezoekers. Het bruist. Ik zie dat trouwens niet alleen bij onze bibliotheek, maar in heel Nederland. We zijn echt als sector een weg in geslagen die mij in een toekomstgerichte feeststemming brengt!”

Winnaar Hans van der Veen, directeur dbieb Leeuwarden